Журналистът Димитър Цонев почина!

Димитър ЦоневЖурналистът Димитър Цонев е починал, съобщиха негови близки и Българската национална телевизия. Той си отиде седмица преди да отпразнува 57-та си годишнина и точно на рождения ден на сина му Димитър.

Телевизионният водещ получи хеморагичен инсулт вследствие на спукана аневризма на мозъчна артерия на 14 август. Бе настанен за лечение във ВМА, но професионалната медицинска намеса не успя да му помогне. За последно Димитър Цонев водеше публицистичното предаване „Още от деня“ по БНТ, където премина голяма част от журналистическата му дейност.

Цонев бе сред най-уравновесените телевизионни журналисти – не търсеше конфликти, където ги няма, излъчваше добронамереност и любознателност. Коментарите му преди старта на вечерното му предаване „Още от деня“ бяха заредени с чувство за хумор и с много оптимизъм. Той до последно бе запазил духа си на хлапак, което се виждаше и от въпросите в ежедневната анкета.

През годините той бе водещ и редактор на информационните емисии „По света и у нас“, а също и водещ на различни публицистични предавания. От 2002 до 2005 г. беше говорител на правителството на Симеон Сакскобургготски. След това бе пиар на „БТК Груп“. В продължение на няколко години участваше заедно с Цветанка Ризова в „Лице в лице“ по бТВ, в чиято емблема неговата фигура се запази, дори и след като той се върна в БНТ. Димитър Цонев е автор и на 17 документални филма. Като дете участва и в игрални филми – „Таралежите се раждат без бодли“ и „Записки по българските въстания“. Син е на популярния актьор Коста Цонев (1929 – 2012 г.) и красивата телевизионна говорителка Анахид Тачева.

Поклон!

 

Leave a Comment