Д. Танева: Стопанства с до 200 пчелни семейства ще получат помощ по de minimis в края на септември

Десислава ТаневаНа заседание на Управителния съвет на ДФ „Земеделие“ в края на август ще бъде гласувано разпределение на държавна помощ de minimis на пчеларите, съобщи днес в Разград земеделският министър Десислава Танева, цитирана от агенция „Фокус“.
„Помощта ще бъде разпределена аналогично на помощта от миналата година, тоест до определен брой семейства. До 200 броя пчелни семейства ще е предложението“, посочи Танева. Според нея в края на септември ще може да започне и плащането.
България получи одобрение на първата нотификация на Програмата за развитие на селските райони. Една от важните промени е одобряването на ново направление в мярка „Агроекология и климат”, което ще позволи директна подкрепа на пчелните семейства, които са в мобилни платформи или са мобилното пчеларство. Земеделският министър уточни, че моделът на тази мярка е заимстван от Франция.
По повод  публикувана днес проектонаредба за промени в условията за финансиране по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, земеделският министър коментира, че след комуникация с Европейската комисия България е получила възможност да бъде отворен втори прием по мярката. Този път ще бъдат възможни инвестициите в пълен обхват, в това число и инвестиции в хидромелиоративна инфраструктура от частните земеделски стопани. „След приключване на срока за обсъждане, който е нормативно определен, наредбата ще се обнародва и ще издадем заповед за започване на приема от началото на октомври“, каза Десислава Танева.

2 Comments

  1. зс каза:

    Заимствано било от Франция ! АМИ ВЗАИМСТВАИТЕ И ИЗКУПНИТЕ ЦЕНИ ОТ ФРАНЦИЯ,ЧЕ В бг е 2евро а вФРАНЦИЯ 10ЕВРО!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. зс каза:

    По мярката агроекология и клима ограничения в семействата ще имали ? Или тук за нашите ще може и по 5000 семейства да се субсидирт с по 30лв.Големото крадене в пчеларството започва от 2017г.

Leave a Comment