Бивш тв бос продава базата на строителя Тодор Коев

Офисът му също се търгува от друг кредитор

Строителният предприемач Тодор Коев може да остане без работната си база в землището на Ягодово и без офиса си до

Строителят Тодор Коев

През 2009 г. Коев обяви печалба от 4.8 милиона лева. Днес балансът е с обратен знак  Снимка на Еснюз

средата на месец юни.  Двама частни съдебни изпълнители са ги обявили за продан. Имотът в Ягодово, притежание известния строител, се продава от бившия собственик на телевизия „Евроком“ Георги Барбудев. Той е почти 58 декара и е оценен на 1 080 000 лева.

Двата му офиса на ул. „Полет“ 1 на северния изход на Пловдив пък са обявени от Недялка Белева – Милошевич, която е спечелила изпълнително дело срещу него в Смолянския съд. Тя е имала предварителен договор за покупко-продажба от 3 април 2007 г., който Коев не изпълнил.  Двата офиса на един адрес и етаж са почти 700 квадрата и са обявени за 74 520 и 106 984 лева.

Барбудев и Тодор Коев са съдружници в „Билд инвест груп 2007″ООД. Фирмата бе специално създадена за участие в конкурса на община Пловдив за продажба на 12.688 декара терен в местността „Гладно поле“. Той е с лице на бул. „Санкт Петербург“ и се намира до „Метро“. Тогава, на 5 септември 2007 г., дружеството спечели конкурса, но вместо да заплати 6 316 000 лева, подписа предварителен договор с общината. Според него трябваше да ѝ предаде застроена площ от 17 024 квадратни метра. В сградите, които „Билд инвест груп 2007“ планираше да построи, трябваше да се нанесе администрацията на район „Източен“.

Дружеството-победител в конкурса така и не успя да направи първа копка на планираната инвестиция в годините на управление на Славчо Атанасов, когато бе сключен и предварителния договор. Но пък имаше солидна подготовка за това. Коев заложи като обезпечение както базата си в Ягодово, така и банковия си офис на ул. „Иван Радославов“ 13-15.

Сграда до Лаута-Пловдив

Хотелът с жилища за продажба до Лаута също е инвестиция на Тодор Коев

Още в първите месеци на управлението си, новият кмет Иван Тотев поиска от Общинския съвет да развали договора и съветниците гласуваха предложението.

Тодор Коев стана популярен, когато през 2010 г. спечели голямата награда на бранша за Строител на годината. Той получи отличието заради изграждането на пътническия терминал на Летище Пловдив. Предприемачът получи поръчката след спечелен конкурс, обявен от транспортното министерство с шеф Петър Мутафчиев. Офертата му беше за 11 милиона лева, но по-късно Коев доказа, че разходите за построяването на обекта са стигнали 19 милиона. И държавата му изплати разликата. Година-две по-късно от летището се оплакаха, че покривът на терминала е прокапал, а в стените има пукнатини.

В началната регистрация на „Билд инвест груп 2007“ фигурира като съдружник Владимир Кисьов чрез фирмата си „Аспикор“ООД. По това време Кисьов беше общински съветник в Пловдив. По-късно той е продал дяловете си на Коев и така в „Билд инвест груп 2007“ остават „Коев“АД, „Делта-С“ на брата на Коев – Красимир, и „Еуротранс-1“ ЕООД на Георги Барбудев.

Какво се случва между съдружниците Барбудев и Коев не е ясно, но през 2011 г. Барбудев печели изпълнително дело срещу Коев и днес тече вече втората публична продан на имота в Ягодово.

Върху 58-те декара има построени складове и работилници.

Барбудев не е единственият кредитор на Тодор Коев. Върху дяловете му във фирмите „Коев“АД, „Коев Транс“ООД и „Билд инвест груп 2007“ има наложени запори от „Пиреос лизинг България“. Дружеството си търси от строителя 35 146.43 евро главница плюс лихви.

Варненската „ММС инк“ също е спечелила изпълнително дело срещу Тодор Коев за сумата от 390 236 лева главница плюс лихви.

Строителят: Няма да има търг, ще се разберем

„Няма да има продажба нито на офисите, нито на базата в Ягодово“, категоричен е строителят Тодор Коев. „Водя разговори с Барбудев и с другия кредитор, и ще се споразумеем.“ Коев поясни, че и двамата взискатели нямат интерес да се стига до публична продан на имотите, защото след нея няма да получат нищо. „Държавата ще вземе всичко и за тях няма да има нищо“, каза той. Коев уточни, че има задължения и към НАП, която се явява като привилегирован взискател.

 

Leave a Comment