МИГ с проекти за 220 млн. лв. – 50% за общинска инфраструктура, другите – частни

представители на МИГ и Васил Грудев в МЗХМестните инициативни групи (МИГ) са подали заявления за финансиране на стойност 220 млн. лв. „Идеята е  МИГ-овете да управляват отделните мерки и проекти, като половината от техния бюджет е за общински дейности, а останалата част за частни бенефициенти“, съобщи днес зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

Той уточни, че основните дейности, за които се кандидатства, са общински дейности за дребномащабни инфраструктурни проекти, проекти на читалища, детски градини, училища и за закупуване на земеделска техника.

Днес в земеделското министерство бяха връчени 35 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности” на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” по Програмата за развитие на селските райони. Те са на стойност 1 761 824 лв. и обхващат териториите на 61 общини с население от 716 876 жители.

Договорите са за изпълнение на дейности за създаване и регистрация на нови местни инициативни групи, обучения, информиране и популяризиране на подхода „Водено от общностите местно развитие”, както и разработване на стратегии за водено от общностите местно развитие. „Отделя се сериозен бюджет, който е свързан с подготовката на тези стратегии, защото без качествена стратегия, разработена според нуждите на съответната община, по-трудно се създава качествен продукт“, каза заместник-министърът.

 

Leave a Comment