Екоинспектори попаднаха на непречистени води на „Куминяно фрут“

Снимка на РИОСВ - Пловдив

Снимка на РИОСВ – Пловдив

Инспектори от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Пловдив попаднаха на непречистени отпадъчни води на „Куминяно фрут“ – предприятие за преработка на плодове и зеленчуци на територията на община Садово. Проверката е била извършена след сигнал за замърсяване на канал, който минава под пътя Пловдив – Садово. В нея са участвали експерти от РИОСВ, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, Напоителни системи – Пловдив и Регионална лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда. Те са извършили обход по протежение на канала и са взели проба от водата за анализ.

Експертите са установили, че каналът е общински отводнителен – ГОК 3 – Садовски колектор. В него се вливат водите от друг канал, в който са заустени отпадъчните води на „Куминяно Фрут“ ООД. Констатирано е, че има нерегламентирано заустване на непречистени отпадъчни води, което подлежи на санкциониране по Закона за водите. За нарушението ще бъде съставен акт за административно нарушение.

При проверката е установено, че има и изтичане на пречистена отпадъчна вода от изход на пречиствателната станция на обекта, то е регламентирано с разрешително за заустване, издадено от Басейнова дирекция – Пловдив. Взета е и проба за анализ от точката за мониторинг, определена в разрешителното. Според експертите, в зависимост от пречистването водата може да бъде оцветена в червено, жълто-зелено или бледо кафяво, с което може да се обясни и цвета на водата в канала, посочен в сигнала. При контролни проверки и взети проби на отпадъчни води през юни 2016 г. не са установени превишения на нормите, заложени в разрешителното за заустване.

Предстои получаване на резултатите от анализите. При проверката на дружеството е дадено предписание да се запуши шахтата, от която има нерегламентирано изтичане на отпадъчни води. Експертите ще извършат допълнителна проверка за проконтролиране на предписанието.

Прочети още: Микеле Санторели, италианецът, който казва: „Ние, българите“

 

Leave a Comment