Светослав Русалов: При слънчогледа добивите са наполовина, при царевицата ще е по-трагично

Производителите с по-високи разходи са намалили рентите

Светослав РусаловНа фона на оптимистичните данни за продукцията от пшеница, която тази година е над 5.3 млн. тона по предварителни данни на МЗХ, и с 14.3 процента повече спрямо 2015 г., председателят на Националната асоциация на зърнопроизводители (НАЗ) Светослав Русалов очерта трудна перспектива пред бранша. Пред Bloomberg TV Bulgaria председателят съпостави по-високите със 7% средни добиви с по-ниския с 20% финансов резултат за земеделските производители. Той обърна внимание, че стопанствата, които са имали по-високи производствени разходи, са пристъпили към намаляване на рентните плащания. Някои не са реализирали никаква печалба и всичко това води до реалната възможност за намаляване на площите с пшеница през започналата нова стопанска година.

„След като се сблъскахме с негативния финансов резултат при жътвата с пшеница, имахме големи очаквания за пролетните култури. Те не се оправдаха, тъй като от края на май, а на места – от началото на юни, до ден днешен, не бяха паднали дъждове“, заяви Русалов. „В момента слънчогледът се реколтира и добивите са наполовина спрямо миналогодишните, като говоря за цялата територия на страната. Единствено отделни територии може да са по-добре с добивите. Но те в момента са 150-160 килограма“, посочи той.

Председателят продължи и с очакванията за царевицата. По негови думи положението с тази култура е „малко по-трагично“. Очакваните добиви ще са между 150 и 200 кг/дка. А в отделни райони, като Разградско, Омуртагско и Русенско, реколтата е толкова слаба, че „площите ще бъдат само почиствани, а не реколтирани“.

Не само при пшеницата има световно свръхпроизводство и спад на цените, но и при царевицата и слънчогледа пазарната ситуация е подобна, обясни Васил Симов от Софийската стокова борса. Трендът на цените е низходящ, тъй като за разлика от българската реколта на царевица, очакванията в световен мащаб са за рекордно количество продукция. В момента борсовата цена на царевицата е 150-160 долара, а за цената на слънчогледа ще започне активно да се говори през септември. Последните данни за пазарите в Унгария, Русия и Украйна са, че царевицата се котира на 370-400 долара/тон, показа графиката Симов.

 

Leave a Comment