Индийският гуру Шри Чинмой: Аз съм вечно пътуване

Шри ЧинмойДнес учениците по цял свят на индийския гуру Шри Чинмой отбелязват 85-ия му рожден ден. Той почина на 11 октомври 2007 г. в Ню Йорк, където прекара малко над 43 години от живота си. В американския град Шри Чинмой бе основал ашрам, посещаван ежегодно от хиляди ученици, в това число и българи, приели неговия Път на сърцето.

Бенгалският духовен водач остави на света светлината на учението си, над хиляда книги, неизброим брой песни и рисунки, инициативи за мир и себенадминаване. Той получи признанието на папа Йоан Павел II, Майка Тереза, Нелсън Мандела, Михаил Горбачов и много други световни лидери. Негов ученик е и обявеният за „Спортист на 20 век“ спортен феномен Карл Люис, който спечели 9 златни и един сребърен медал от четирите летни Олимпиади в периода 1984-1996 г.

Шри Чинмой е роден на 27 август 1931 г. в Шакпура, Индия и е най-малкото от 7-те деца в семейството. Родителите му умират, когато той е на 12 години. Още като дете той постъпва в ашрама на Шри Ауробиндо, където упражнява духовни практики, участва в спортни състезания и написва първите си творби.

Той е инициатор на Световния пробег на мира, който се провежда от 1987 г. Основава Шри Чинмой Маратон Тим през 1977 г. с дистанции от 21 до 5000 км. В Пловдив ежегодно от 2004 г. се организира маратон и полумаратон на Олимпийския гребен канал, в който се включват стотици бегачи от България и други държави. В Ню Йорк пък са ултрамаратоните, в които са участвали българите Валери Стобски и Цветан Цеков. Инициатива на Шри Чинмой е и обявяването на държави, селища, местности и други за „Цвете на мира“. България също получи този подарък от индиеца.

Шри Чинмой вярва, че себенадминаването е духовна цел. „Нашата цел е да вървим от светло към по-светло и все по-светло, от висше към по-висше и най-висше. И дори в най-висшето нашият напредък не спира, защото Самият Бог е във всеки от нас, а Бог всеки миг надминава Своята собствена Реалност“, казва гуруто. Той пише в последното си стихотворение „Моята физическа смърт/ не е краят на моя живот -/ аз съм вечно пътуване.“

 

Leave a Comment