МЗХ отчете 36-годишен пик в тазгодишното производство на пшеница

43% от зърното е с много добри хлебопекарни качества, над 3 млн. тона ще са за експорт

Консултативен съвет по зърнотоМинистерството на земеделието и храните отчете, че през 2016 г. производството на пшеница е най-високо от последните 36 години. След заседание на Консултативния съвет по зърното министър Десислава Танева съобщи новината пред журналисти.

Производството на пшеница тази година е 5.6 млн. тона. Средният добив за страната е 494 кг./дка., като най-висок е отчетен в Област Силистра– 568 кг/дка. Качеството на пшеницата е по-добро от миналогодишното, като 43 % от добива е с много добри хлебопекарни качества, посочи Танева.

Тя уточни, че заедно с предходния остатък от миналогодишната реколта, в страната ни има наличност от 6,06 млн. тона пшеница. „Малко по-малко от 2 млн. тона отиват за вътрешно потребление за консумацията на хората, както и за осигуряването на фуража. Останалото количество, което е близо 69 % от общия добив,  е за търговия и износ“, поясни още тя.

Към днешна дата изнесеното количество пшеница е малко над 1 млн. тона , а над 3 млн. тона остават за търговия до следващата реколтна година.

Министър Танева отбеляза, че единственият по-лош показател спрямо 2015 година е този на средната цена на пшеницата. „По анализа за месец юли средната цена е с 15 % по-ниска от същия период през предходната година. Тенденциите съгласно фючърсните цени по международните стокови борси са за покачване. Надяваме се тази тенденция да стане устойчива и производителите да получат по-добра цена“, каза още Десислава Танева.

От своя страна председателят на Консултативния съвет по зърното Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Венцислав Върбанов  заяви, че отчетените резултати на съвета днес са обективни. „България отново се връща на някои пазари и започва износ на висококачествена хлебна пшеница. Това се дължи на факта, че през последните няколко години производителите усвоиха много добре производството и инвестираха в стопанствата си“, каза още той.

 

Leave a Comment