17.5% от заетите са в сивия сектор – по ведомост с една заплата, „под масата“ с друга

Според директора на икономическата програма на центъра Руслан Стефанов България е в сравнително по-добра позиция от страните в Западните Балкани, които все още не са членове на ЕС. Проучването е показало, че делът на заетите в скрития сектор в Югоизточна Европа и Турция през 2016 г. варира между една пета от всички заети в Хърватия и четири пети в Косово. В Македония те са 20 процента.

Липсата на доверие в институции е един от основните проблеми у нас и в Югоизточна Европа.

Освен това доходи се укриват и заради усещането за несправедливост при еднаквата данъчна ставка от 10%. При нея данъчната тежест се стоварва по-тежко върху по-бедните.

Най-характерно за България е, че хората не работят изцяло в сивата икономика, а декларират само една част от доходите си, а останалото получават „на ръка“, каза пред БТА проф. Колин Уилямс от Университета в Шефилд. Тъй като това не е изцяло неформална заетост, тя много трудно може да бъде открита. Проф. Уилямс смята, че трябва да се търси решение на причините, довели до недекларираната заетост, а не да се борим с последиците. Хората не разбират връзката между данъците, които плащат и обществените услуги, които получават, коментира той. Това изисква информационна кампания за образоване на гражданите, както и промени в държавните институции, както и хората да усещат, че получават нещо реално срещу своите данъци.

Данните бяха представени на конференцията „Сивата икономика и недекларираната заетост в Европа: Нови тенденции и политики за противодействие“ е организирана от Центъра за изследване на демокрацията и Университета в Шефилд.

Leave a Comment