Важни промени в следващата Национална програма за пчеларство 2017 – 2019 г.

Мобилните пчелари ще се финансират за закупуване на ремаркета и платформи
Снимки от презентацията на Петко Симеонов

Снимки от презентация на мобилния пчелар Петко Симеонов

Нова мярка ще има в Националната програма за пчеларство пред следващия период – 2017 – 2019 г. Това се вижда от публикувания в сайта на Министерството на земеделието и храните проект на наредба. Мярката представлява самостоятелно обособена помощ за подвижното пчеларство и е записана като мярка „В“ – „Рационализиране на подвижното пчеларство „. Тя ще се прилага за пчеларите с 20 до 100 кошера, които поемат 3-годишен ангажимент да извършват подвижно пчеларство. По мярката ще се финансират разходи за закупуване на нов прикачен инвентар за подвижно пчеларство (пчеларско ремарке, пчеларска платформа). Максималната сума за подпомагане ще е 2 500 лв. за всяка от 3-те години.

С новата мярка обособените мерки стават шест – от „А“ до „Е“, а именно:

– Мярка А „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари“ за дейност „Подпомагане на закупуването на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелния мед „;

– Мярка Б „Борба срещу агресорите и болестите в кошера, особено срещу вароатозата“;

– Мярка В „Рационализиране на подвижното пчеларство „;

– Мярка Г „Мерки за подпомагане на лабораториите за анализ на пчелните продукти с цел да се помогне на пчеларите да продават своите продукти и да увеличат тяхната стойност”;

– Мярка Д „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в Съюза“ за дейностите:
а) закупуване на нови кошери за подмяна на стари негодни кошери и/или за
увеличение на пчелина;
б) разходи за поддържане или увеличаване броя на пчелните семейства;
в) разходи за закупуване на пчелни майки.

– Мярка E „Сътрудничество със специализирани органи за осъществяването на
практика на приложните изследователски програми в областта на пчеларството и пчелните продукти“ за дейностите:
а) проучвания на различните фактори влияещи върху размножаването, генетичните
промени и здравния статус на медоносната пчела в България. Молекулярни доказателства
на причините довеждащи до синдрома на празния кошер. Опити за контрол и превенция на болестите по пчелите;
б) проучване на продуцентите на мана в иглолистните гори в района на Родопите,
видов състав, срокове и особеностите в развитието им, манов мед и сроковете и
особеностите при събирането му от пчелите;

В последната „мярка Е“ има промяна на текстовете. В подусловие „а“ вместо изследване на пчелините за тежки метали и пестициди, условието е формулирано по-общо. В подусловие „б“, вместо проучване на продуцентите на мана в смърчовите гори в Родопите, изследването ще се отнася за всички иглолистните гори в Родопите.

Мярка „Б“ също е изменена. Тя бе фиксирана като помощ за борба с вароатозата в настоящата пчеларска програма. През следващата браншът ще може да кандидатства и за други защитни практики, тъй като мярка „Б“ вече е за помощ срещу агресорите и болестите, най-общо, в това число и вароатозата.

По мярка „А“ помощта е ограничена и ще се прилага само за пчелари с 20 до 100 кошера. Освен това в предстоящото прилага не програмата по тази мярка браншът ще може да кандидатства за: Закупуване на центрофуга; Закупуване на нож за разпечатване; Закупуване на матуратор; Закупуване на восъкотопилка, за подготовка на восък за изработване на восъчни основи от производители на восъчни основи; Закупуване на вана за разпечатване.

На 15 октомври 2016 г. изтича срокът на прилагане на сега действащата Националната програма по пчеларство за тригодишния период 2014-2016. Новата Национална програма по пчеларство за тригодишния период 2017 – 2019 г., е одобрена с Решение за изпълнение (ЕС) 2016/1102 на Комисията.

Leave a Comment