Иван Романов отглежда и бере реколта от 600 дка сливи с машина и 8 човека (видео)

Техниката заменя труда на 40 работника, за 8 часа прибира плодовете от 10 дка

 

Иван Романов

Иван Романов

След месец и малко ще приключи беритбата в една от най-големите сливови градини в страната – на „Агромид – 2004″ООД. Тази толкова важна и трудоемка операция, която за доста овощари би била изтощително адска, тече в ритъм, без мъка и препятствия в насаждението от 600 декара между общините Раковски и Брезово. И само с шест от общо 8-те работника, които са целогодишно заети във фирмата. Толкова са на брой, ако не включим в това число управителя на фирмата Иван Романов. Той е и при кантара, и върху мотокара, и в градината. Той решава кое-как да се прави и показва, ако се наложи. Преди това е намерил пазара, след това ще дообмисля как да окомплектова техниката в градината, защото вече има няколко идеи.

Единствената в страната машина от Полша за беритба на дребноплодна реколта, в това число и сливи, демонстрира от 16 август качествата си в масива на „Агромид – 2004“.

Пръв помощник на овощаря

 

 

Принципът й е лесен за описване – механично и с помощта на двама работника се разстилат две платна под короната на дървото, стволът му се захваща от метални гривни. Дървото се разтърсва здраво за не повече от 3 секунди, след което по клоните му остават не повече от 3-4 плодчета. После ролката започва да се върти обратно и да навива платното. Сливите падат върху подвижна лента, която ги изсипва в палет. Операцията продължава по-малко от една минута. Един палет от 450 кг се пълни от четири дръвчета . За 8 часа машината обрулва 500 дръвчета (10 декара). За два месеца реколтата ще е прибрана. При това, качеството на плодовете се запазва „на сто процента“, по думите на управителя. Ако предназначението на сливите е за прясна консумация, те могат да се събират направо в амбалажа. Тазгодишният добив от градината в брезовското землище ще е 3.5-4 тона от декар.

Откъде е техниката

машина за прибиране на сливи„Няколко машини разгледах докато избера тази. У нас, доколкото ми е известно, има една словашка и една немска машини. Но аз избрах тази, тя ми хареса най-много и като качества, и като цена“, разказва Романов. „Без нея, за да прибера реколтата за два месеца, са ми необходими ежедневно по 40 берачи. А у нас намирането на работна ръка за земеделие, става все по-сложно. С новата техника решавам този проблем, както и административното ходене по мъките с еднодневните договори.“ Освен това управителят е пресметнал, че инвестицията в машината се изплаща само за една година. Затова догодина той е решил да закупи още една и така да скъси времето за беритба до един месец.

За да се ползва полската техника за механизирано прибиране, е необходим трактор до 50 к.с. Неговата мощност задвижва елементите й.

Машината на Романов е толкова интересна и ефективна, че овощари от цялата страна пристигат да я наблюдават как работи и да доразпитат за нея. После си тръгват, пресмятайки наум, ако си позволят разхода колко ще спечелят за година или петнайсет, колко години ще я ползват, има ли рискове и така нататък. „Просто си струва“, обобщава Иван Романов. Той е толкова сигурен в качествата на полската техника, че дори е станал неин дистрибутор.  Градината е на десет години и още поне десет ще ражда обилно. Но след седем години, откакто плододава – трудни, заради търсенето на берачи, скъпи – заради надниците, несигурни, защото когато зависиш от хора, винаги можеш да бъдеш неприятно изненадан, … най-после една от най-важните дейности в насаждение, си е намерила майстора, както се казва.

Пазарът

палети със сливиВ голямата си част сливите заминават за индустрията, малко от тях се предлагат в хипермаркети. „Тази година цената е ниска, миналата година беше почти два пъти по-висока“, сравнява Романов. Причината е, че в последните години се направиха доста сливови насаждения, а в същото време броят на преработвателите остана нисък. Има две по-големи предприятия и едно малко, проверил е управителят на „Агромид – 2004“. Предлагането на сливи за направата на мус и ракия (Троянска сливова), тази година е високо и заради градушките, които паднаха в доста райони, включително и над Раковски-Брезово. Следите от тях се отразяват на качеството и това естествено насочва реализацията им към индустрията. В година, в които градушките са пощадили градината, фирмата със седалище в Раковски изнася сливи за прясна консумация в Чехия.

Романов управлява мотокара

Романов управлява мотокара

Трудно ли се отглеждат сливите?

„Не са малко грижите“, отговаря Романов. „Първо, малко след прибиране на плодовете, задължително се прави резитба преди края на листопада. Следват почистване на издънки, зимни пръскания, торене, пролетна и лятна растителна защита, беритба. Всичко това се извършва от осемте човека на щат. Те вече са добре обучени и например за резитбата управителят разчита основно на тях, защото вече са станали професионалисти в тази отговорна операция.

Коментар за обвързаните плащания

Романов коментира и новите обвързани плащания, които ще се прилагат от догодина. Според него, минималният добив от сливи трябва да е 2.5 тона от декар. „Това е нормално за една гледана градина дори и да има градушки“, казва стопанинът. Досега се изискваха 302 кг, а от 2017-а подът ще е 780 килограма. „780 килограма ще наберат хората, които въобще не се грижат за дърветата и не изкореняват градините си само заради субсидиите. Тях ги броят за земеделски производители, но те не са такива, а плащанията, които получават са социални, а не стимулиращи земеделието“, отсича стопанинът на градината.

Сериозни намерения за догодина

Догодина Иван Романов смята да се съоръжи и с още две ценни машини. Едната ще е за спасяване на градината от късни пролетни слани. Втората – от градушки. Европейските градини са оборудвани с тях, видял е той.

„Не трябва да разчитаме на новата програма за борба с градушките, която министерството иска да прилага. Трябва сами да се спасяваме“, казва от опита, който е натрупал през годините Иван Романов. „Хората, които печелят, трябва да инвестират в оръдие срещу градушки и в машините, които при очакване за слана, могат да вдигнат градусите при дърветата, така че да се разминат с това бедствие“, препоръчва и на другите овощари управителят. „Няма да им излезе скъпо, защото още в първата година тези инвестиции могат да им увеличат печалбата. Вярно е, че всичко е пари, но ако искаш да се занимаваш със земеделие, трябва да го правиш както трябва. Техниките за беритба, за борба срещу градушки и срещу мразове, са дългосрочна и надеждна инвестиция, която може да се експлоатира и повече от 20 години“, споделя разсъжденията си Иван Романов от Раковски.

 

 

Leave a Comment