Лозята на „Тера Тангра“ едва се разминаха с големия пожар в Харманлийско

Не сме имали толкова добра гроздова реколта от 2007 г. насам, сравниха от винарната
Лозя на "Тера Тангра"

Лозя на „Тера Тангра“

Лозята на винарска изба „Тера Тангра“ в община Харманли са били в опасна близост до големия пожар, който опустоши преди броени дни 7 хил. дка лозя, овощни и пасища в землищата на няколко села.

„Близо до нашия масив пламнаха стари лозя, стопанисвани от кооперация, която ги е взела под рента от дребни собственици“, разказаха от винарната. Благодарение на просеките, които превантивно са били направени от дружество, огънят не се е прехвърлил към техните масиви, които са в три землища, едно от които е на село Българин. Земите край селото също бяха попаднали в кладата.

От „Тера Тангра“ разказаха, че са в активен гроздобер, който тази година е подранил с десет дни до две седмици в цялата страна. „Вече берем мерлото, а реколтата е изключително, паметно добра. Можем да я сравним с благодатната 2007 г. Виното, което направихме тогава, донесе популярност на марката и хората я запомниха. Сега, десет години по-късно, се намираме в подобна година“, похвалиха реколтата от винарското предприятие. То притежава около 3 хил. дка лозя.

Опасността от повторно разпалване на пожара не е отминала, тъй като още има тлеещи огнища в района. От дружеството обаче се надяват, че берачите ще сигнализират навреме при евентуален знак за огнена беда.

Leave a Comment