От 12 септември – заявления за помощ за млякото. Бързайте!

кравиЗаповед на земеделския министър от вчера относно кандидатстването на млекопроизводителите за получаване на извънредната помощ на ЕС за млякото, носи скрито послание. И то е: Не отлагайте подаването на заявления, не се бавете, защото има начална дата, но финалната ще е тогава, когато от Европейската комисия сигнализират, че е достигнат финансовия таван по мярката. От утре, 12 септември, започва подаването на заявления. В съобщение на Министерството на земеделието от 1 септември бе посочено, че крайният срок изтича на 21 септември. Тази дата обаче липсва в публикуваната заповед.

Прочети още: По 27 ст./за литър мляко за кравеферми, които ще намалят продукцията с 1.5 т

Ето и пълния текст на заповедта:

Нареждам:

І. Държавен фонд „Земеделие” да администрира и прилага дейностите по извънредната пазарна мярка за предоставяне на помощ за намаляване на производството на краве мляко, съгласно Делегиран регламент (ЕС) 2016/1612 на Комисията.

ІІ. Приемът на заявления за участие по мярката за предоставяне на помощ за намаляване на производството на краве мляко да започне на 12 септември 2016 г.

III. Заявления по мярката за предоставяне на помощ за намаляване на производството на краве мляко да се подават от индивидуални производители на краве мляко.

  1. IV. Приемът на заявления за участие по мярката да бъде спрян със заповед на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие”, при получаване на уведомление от Европейската комисия за достигане на максималния общ размер на подпомагането по мярката.

Заповедта да се публикува на интернет страниците на Министерството на земеделието и храните и на Държавен фонд „Земеделие“ в деня на нейното издаване.

Възлагам изпълнението на заповедта на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие”.

Настоящата заповед да се връчи на съответните длъжностни лица за сведение и изпълнение.

Десислава Танева

Министър

Leave a Comment