Мярка 4.1 се отваря на 15 октомври за четири седмици

Признатите групи производители, които кандидатстват и са одобрени, ще получат финансиране в размер на 70%, съобщи Васил Грудев

whatsapp-image-2016-09-12-at-14-40-21Подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще бъде отворена за прием на заявления от 15 октомври, съобщи в Силистра заместник-министърът на земеделието Васил Грудев. Според индикативния график, кандидатите ще разполагат с четири седмици, за да входират проектите си в областните дирекции на ДФ „Земеделие“. В сайта на министерството все още не е публикувана заповедта на министъра за второто отваряне на мярка 4.1.

Грудев посочи, че този път подмярката ще се прилага с променени условия. „През настоящия прием допустими кандидати ще бъдат стопанства, които вече са започнали своята дейност и имат достигнати 8 000 единици. Целта ни е да дадем възможност на работещите в сектор “Земеделие” да се модернизират“, каза Васил Грудев. Той допълни, че по подмярката за първи път допустими ще бъдат инвестициите в съоръжения за напояване. Заместник-министър Грудев, посочи че политиката за насърчаване на обединяването на земеделските производители, ясно личи и в подмярката. „Това е една от малкото дейности, която запазва размера на помощта към бенефициентите, а именно 70% за признатите групи на организации на производители“, информира Грудев.

По думите му обединенията са тези, които ще защитят интересите на производителите.

Васил Грудев бе в Силистра, за да открие изложението „Подкрепяме българското“, което ще се проведе във всички областни градове в страната и е по инициатива на земеделското министерство. В Силистра местните жители имат възможност да опитат млечни и местни продукти – овче, краве и козе сирене, кашкавал, кисело мляко, зеленчуци, сушени плодове и домати, вино, олио от тиквено семе и др.

 

Leave a Comment