Доц. Ганева: Търсенето на сортове зеленчуци на ИЗК расте, а нашето семепроизводство е ограничено

Доц. Даниела ГаневаДоц. Даниела Ганева, която отскоро заема поста директор на Института по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица“ в Пловдив, бе гост на приключилия на 11 септември Фестивал на чушките и доматите, традиционните храни и занаяти в село Куртово Конаре. Чудните местни сортове зеленчуци и плодове и използването им от селекционерите бе повода за разговор с доц. Ганева. Тя е автор на добилия популярност сорт домат „Розово сърце“

Доц. Даниела Ганева, и.д. директор на Института по зеленчукови култури пред АгроПловдив

Наследството от стари сортове като куртовския розов домат, куртовската капия и други използват ли се от ИЗК „Марица“ като база за създаване на нови сортове?

Разбира се, че използваме стари сортове. Те са необходими за селекционната работа, тъй като са с определени ценни качества. Обикновено това е висока биологична стойност, по-добра адаптивна способност на местните сортове. Те са приспособени за нашите климатични условия. 

А във вашия сорт „Розово сърце“ има ли участие на местни сортове?

Този сорт е в резултат на многократен отбор от местна популация в района на Пловдив.

Разработвате ли нови сортове? 

Да, след като премине изпитването ще бъдат представени. В момента се изпитва „Алено сърце“. Той е червен на цвят, както се разбира от името му. Плодовете достигат 300-350 грама. Средната маса е между 200 и 300 грама. Ако изпитването в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) приключи в срок, следващата година ще направим семепроизводство и ще го пуснем на пазара. 

Но семената, които Институтът по зеленчукови култури може да предложи на пазара са малко. А това е проблем. Как ще се справите с него?

През последните няколко години забелязваме повишен интерес и търсене на наши семена. Възможностите на ИЗК за мащабно семепроизводство наистина не са големи. Използваме максимално трудовите ресурси, в рамките на финансовите си възможности. Но бихме могли според заявките, според търсенето да увеличим определен вид семепроизводство. Тази година имаме заложено семепроизводство на домати, пипери, лук, зеле, за които нямаме налични семена. За други култури имаме непродадени все още семена, които очакваме да реализираме чрез нашия магазин в института и чрез всички агроаптеки и търговци, които имат желание да ги продават. 

Ползвате ли фермери, които да извършват семепроизводство по ваша поръчка?

В момента нямаме сключени договори за съвместна дейност с фермери. Даваме единствено лицензионни договори на този, който желае да прави семепроизводство. Те не са много, но има известен интерес към определени сортове. 

ИЗК участва в проекти по европейската програма за иновации и наука „Хоризонт 2020“. Представете ги.

Да, участваме в два нови проекта, които започнаха от тази година. Единият е за създаване на колекция от най-ценни образци от домати, пипер и картофи – сем. Картофови. Другият е само за домати – подбор на генотипове, които са подходящи при наличие на стресови фактори – висока температура и засушаване. Тези проекти са в първата си година – заложихме опити и вече имаме резултати, които ще бъдат обобщени в края на годината.

 

 

Leave a Comment