Животновъдите в треска по-бързо да подадат заявления за европомощта

Почти всички ще кандидатстват за първия транш

крави в ПоройнаЖивотновъдите трескаво бързат да подадат колкото може по-рано заявленията, с които ще участват в разпределянето на 150 млн. евро допълнителна помощ от Европейския съюз. До вчера земеделските власти настояваха, че производителите на краве мляко трябва да представят всички протоколи, с които са продавали суровината на мандрите – ден по ден, през тримесечния период миналата година. Във вторник, 13 септември, обаче е станало ясно, че е възможно купувачите (млекопреработватели) да обобщят данните месец по месец. Тези, които ще кандидатстват за първия от четирите транша, трябва да представят документ за изкупеното мляко през октомври, ноември и декември 2015 г. За да бъдат допустими за помощта, те трябва да са били активни животновъди през юли 2016 г.

Прочети още: От 12 септември – заявления за помощ за млякото. Бързайте!

Почти всички производители на мляко ще изберат точно този период при кандидатстването, тъй като се опасяват, че европейската помощ ще се изчерпи много бързо и за останалите три транша бюджетът ще е свършил. Това бе посочено и в заповедта на министър Десислава Танева за отваряне на прием по тази допълнителна мярка, в която бе посочено, че кандидатстването ще бъде преустановено по сигнал на Брюксел тогава, когато се достигне тавана на помощта.

За първия транш се кандидатства до 13:00 часа на 21 септември.

Размерът на субсидията ще е 27 ст./кг краве мляко. Животновъдите обаче трябва да се ангажират с намаляване на производството с минимум 1 500 кг за три месеца. За кандидатствалите по първия транш, този период е октомври – декември 2016 г.

От бранша поясниха, че в огромната си част животновъдите ще декларират значително по-голямо от 1 500 кг намаление на млякото. Те ще получат субсидията именно за количеството, от което ще се откажат. То обаче не може да бъде по-голямо от половината млеконадой за трите месеца. Примерно, ако една малка ферма е продала 20 тона мляко за трите месеца на 2015 г., то стопанинът ще декларира, че тази година за същите три месеца ще намали млякото на 10 тона. За останалото количество ще получи по 0.14 евро/кг.

 

Leave a Comment