И магьосник не може да ни помогне за Олимпиадата в Сочи

Весела Лечева смята, че в Българският олимпийски комитет има нужда от промяна. В четвъртък е изборът на нов председател
Весела Лечева

Весела Лечева смята, че БОК бездейства, заради което българският спорт става все по-неуспешен

„И магьосник на дойде, не може да ни помогне за Зимната Олимпиада в Сочи“, предрече световната шампионка по стрелба Весела Лечева. Тя бе в студиото на „Лице в лице“ на бТВ, където я провокираха да говори срещу сегашния председател на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова. На 9 май в 11 часа Общото събрание ще трябва да избере нов председател, а претенденти за поста са Лечева, Васил Иванов-Лучано и Стефка Костадинова.

Според Весела Лечева представянето ни в Сочи ще бъде слабо – „от символично до много скромно“, бяха точните ѝ думи. Кандидатката за поста коментира бездействието на БОК под ръководството на Стефка Костадинова без директни нападки, а в стил „досещайте се“. Според нея Олимпийският комитет трябва да направи анализ на подготовката на спортистите и да създаде методика за подобряването ѝ. В момента, пък и от години, той бездействал. „След един-два месеца ще настъпи суматоха за Сочи. Ще трябва да се избира превозвач, да се реши кой ще участва в делегацията“, даде пример за непоследователната дейност на коминета под ръководството на недостижимата скачачка Стефка Костадинова.

Лечева поясни, че в другите държави вече работят за желаните спортни резултати през 2030 година, а при нас участията в олимпиадите са неподготвени и все по-слаби.

„Разбира се, че могат да се намерят добри треньори, но са необходими средства за привличането им“, каза събеседничката. За целта обаче било необходимо БОК да притисне държавата, за да получи средства. „След като има милиони за нови стадиони, значи могат да се намерят и за добрата подготовка на спортистите“, смята тя. „Не може БОК да е безучастен наблюдател, а трябва да действа“, поясни Лечева като отново уточни, че не желае да се конфронтира със Стефка Костадинова.

Тя поясни, че се е кандидатирала за поста тъй като „поне имам желание да работя и знам как мога да съм полезна“. Освен това членовете на Общото събрание намеквали все по-често, че има нужда от промяна.

Весела Лечева се е отказала да участва в кандидат-депутатската листа на БСП, където била втора в списъка на избирателния район във Велико Търново, тъй като намирала работата в БОК за по-интересна и по-предизвикателна.

На въпроса не се ли страхува, че скоро може да се окаже извън БОК и извън Парламента, световната шампионка отговори така: „Не е на живот и смърт това да стана председател на Олимпийския комитет. И сега имам прекрасна работа, но съм човек, който непрекъснато нещо го човърка да действа, да работи.“  Тя покани Цветанка Ризова и Димитър Цонев да присъстват на избора, но Ризова я пресечи със семплото: „О, ние по това време сме на работа!“.

 

 

Leave a Comment