В. Грудев пак препоръча: Във всеки областен център по един фермерски пазар

Васил Грудев в Ловеч

Променихме закона, защото искаме само животновъди да ползват постоянно затревените площи

Зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев отново акцентира днес за ползата от създаването на постоянно или сезонно действащи фермерски пазари. В Ловеч, където бе за откриване на поредното изложение „Подкрепяме българското“, той каза: „Скъсяването на веригата между производители и потребители защитава интересите и на двете страни. Такава възможност дава организирането на местни пазари във всички 28 областни центрове в страната“.

Според Васил Грудев, именно местните производители биха дали най-качествен продукт за областта си. За потребителите пък е важно да консумират качествени млечни продукти, плодове и зеленчуци, които имат традиционния български вкус.

Зам.-министърът каза още, че с отмяната на  ограниченията за мляко, млечни продукти и месо от животни, ваксинирани срещу Заразен нодуларен дерматит, напълно се разрешава търговията с тях в Европейския съюз и трети страни.

Пред около 50 земеделски производители от региона, зам.-министърът посочи, че се разглеждат предложения от страна на животновъдите, свързани с последното изменение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, с което се ограничават споразуменията с т.нар. „бели петна“. „Основен принцип на министерството е за субсидии да се заявяват само постоянно затревените площи, които се ползват от животновъди за отглеждане на животни с необходимата гъстота на животински единици“, посочи Грудев.

 

 

Leave a Comment