В Монтана има 109 биологични производители на слънчоглед, пшеница, рапица и други

Цветан Димитров в МонтанаВ област Монтана има 109 регистрирани оператора на биологично растениевъдство, което е 1,8 % от системата на контрол в страната. Основни култури, отглеждани по биологичен начин са слънчоглед, пшеница, рапица, царевица за зърно и бял трън. Това заяви при откриване на изложението „Подкрепяме българското“ в областния център зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. 28 производители от областта представят продуктите си, сред които хляб, яйца, млечни и месни продукти, вино, плодове, зеленчуци, оцет, боза, мед и др. В периода 2014 – 2016 г. се отчита увеличение на броя на всички категории животни от областта, заявени за директна подкрепа, като при биволите този ръст достига близо 11 пъти.

Брутната добавена стойност в земеделието на област Монтана през последните години е нараснала с близо 10 млн. лв., каза още той.

Заместник-министърът разясни, че целта на Кампанията е да се покаже на гражданите, че българският земеделски производител предлага продукция, достойна за нашия пазар. Според него, все повече български стоки трябва да бъдат предлагани по магазините, тържищата и пазарите. Той припомни, че Министерство на земеделието и храните подкрепя и законодателно хранително-вкусовата промишленост в страната.

На срещата със земеделски производители присъстваха и народният представител Десислава Атанасова,   областният управител Ивайло Петров и заместник-кметът на Монтана Станислав Станоев.

 

Leave a Comment