Фермери и правозащитници протестираха в Брюксел срещу TTIP

Протест в Брюксел срещу TTIPХиляди фермери и правозащитници протестираха вчера в Брюксел срещу Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP), което регламентира търговските отношения между САЩ и ЕС. Те поискаха договора да бъде спрян. Преди три дни протести имаше и в Германия. Демонстрации с общо над 350 хиляди души се проведоха по улиците на Берлин, Франкфурт, Хамбург, Кьолн, Лайпциг, Мюнхен и Щутгарт.

Според протестиращите, ползата от тези споразумения ще бъде единствено за износителите (САЩ и Канада), тъй като на тях им се обещават по-ниски такси, по-малко бюрокрация и по-широко разпространение на техните стоки до потребителския пазар.

„Ние сме против тези търговски отношения, защото те са заплаха за околната среда, за здравето, за трудовите регулации и дават неограничена власт на мултинационалните корпорации“, каза говорителят на Greenpeace в Европа Марк Брейди.

Говорителят на Европейската комисия Даниел Росарио коментира, че Комисията е напълно наясно с дебата в държавите членки около споразумението. Австрийските социалдемократи, една от най-големите партии в страната, призоваха за много промени в споразумението във вторник. България, Унгария, Румъния и Словения също изразиха своите резерви към споразуменията, припомня Дойче Веле.

Освен това френското правителство изрази рязко несъгласието си с тези споразумения. Премиерът Манюел Валс е поискал прекратяване на преговорите, а преди няколко седмици вицеканцлерът и министър на икономиката на Германия Зигмар Габриел определи Трансатлантическото споразумение като „де факто провалено” и че „европейците не трябва да се поддават на американски искания”. В същото време канцлерът Меркел подкрепя сделката и смята, че именно чрез тези споразумения Европа може да бори безработицата.

Следващият кръг разговори относно споразумението са насрочени за месец октомври, а Барак Обама иска преговорите по споразуменията да приключат преди да напусне поста си през януари.

Leave a Comment