Под 5% от кравефермите ще се възползват от европейската помощ

Изкупната цена на кравето мляко се вдигна с 50%

кравиИзключително слаб интерес на животновъдите към допълнителната европейска помощ за млякото отчитат от ДФ „Земеделие“. Днес в 13 часа приключи приемът на заявления по първия транш. Кандидатствалите собственици на кравеферми ще трябва да намалят минимум с 1 500 кг добива на мляко през периода октомври – декември тази година. Субсидията, която ще получат е 0.27 лв./кг. Очаква се обаче, че броят на подалите заявления ще е под 5% от всичките регистрирани през Кампания 2016 г. 46 252 говедовъдни стопанства.

На въпроса на АгроПловдив към бранша на какво се дължи нежеланието на фермерите да кандидатстват за помощта, отговорът бе: несигурността.

„Ако намаля с 1 500 литра или с повече млякото, което продавам на мандрата, не се знае дали от януари, когато изтече срока, купувачът ще се съгласи да изкупува предишните литри от мен“, обясни един от запитаните. Той смята, че междувременно от мандрата ще са се договорили с други животновъди, което означава, че тепърва трябва да търси нови купувачи на суровината.

Животновъдите посочиха още, че цената на суровото краве мляко е увеличена отскоро. През лятото тя е била около 0.40 лв., а сега е минимум 0.60 лв./л (плюс 50%), тъй като и европейската суровина е поскъпнала. Ако цената на млякото се задържи на 0.60 лв. и дори се вдигне още, какъв е смисълът да разчиташ на 0.27 лв. европейска помощ, попита фермер.

Като се изключат тези два фактора, моментът за намаляване на млечния добив е много подходящ  – кравите вече се засушават. При повечето ферми лактацията ще бъде увеличена през януари, когато започва родилния период. Ако животновъдите поемат сега ангажимент за по-нисък млеконадой спрямо октомври – декември 2015 г., със сигурност ще го спазят. И заради сухото лято, което изгори пасищата и намали млякото, и заради биологичния цикъл при кравите. От друга страна обаче несигурността в пазара след изтичане на тримесечния период е достатъчно голяма и точно това е отказало повечето фермери от европейската помощ.

Предстои кандидатстване и по останалите три транша:

до 13:00 часа на 12 октомври 2016 г. за втория период – ноември и декември 2016 г. и януари 2017 г.;

– до 13:00 часа на 9 ноември 2016 г. за третия период на намаление на продукцията – декември 2016 г., януари и февруари 2017 г.;

– до 13:00 часа на 7 декември 2016 г. за четвъртия период на намаление на продукцията, обхващащ януари, февруари и март 2017 г.

Leave a Comment