Министър Танева помогна на „Вила Юстина“ в гроздобера

160 млн. литра вино се очаква да бъдат произведени от тазгодишната реколта грозде

 

Красимир Коев, Десислава Танева и Милко Цветков

Красимир Коев, Десислава Танева и Милко Цветков

Земеделският министър Десислава Танева и директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев откриха днес гроздобера при лозята на винарската изба „Вила Юстина“ край село Устина, област Пловдив. Танева пристигна малко преди 15 часа на мястото на събитието и онемя от парк лозето на винарната. В захлас огледа близките ридове на Родопите, покривите на къщите на селото, потънало като в юрган сред планината. После спря поглед в правите редове лозя, катерещи се към хълма, съзря кулата на върха и веднага поръча на момичето от пресцентъра да снима гледката. „Чудесно, невероятно място! Браво!“, похвали тя собственика на парк лозето и винарната Милко Цветков.

Бялата кула на хълма

Бялата кула на хълма

Пред журналистите земеделският министър съобщи, че тази година е изключително добра за производителите на винени сортове грозде и на вино. Очаква се от гроздовата реколта да се направи 160 млн. литра вино, от което 60 милиона да бъде експортирано. Най-силните ни пазари за напитката са Русия, Китай и Великобритания, посочи Десислава Танева.

Десислава Танева и Милко Цветков при лозята на Вила ЮстинаПо данни на министъра всяка година се наблюдава увеличение при новите лозови насаждения , като тази година се очаква да се засадят нови 680 хектара.

„Нови 19 изби са в процес на изграждане, а в момента действащите в страната са 263“, каза тя. „Независимо от всички трудности, с които се сблъсква българският земеделски производител, отчитаме възходящ тренд и при броя на операторите и производителите на вино“, добави още Десислава Танева.

След освещаването на гроздобера от местни свещеници, деца от училището в Устина изиграха красив спектакъл за лозите, сезоните и хората. Момичета ритуално смачкаха откъснатото грозде, което майсторите след това ще превърнат във вино.

 

img_3837Официалният старт на гроздобера бе при масива с Каберне фран. Министър Танева вещо хвана ножицата, като обясни, че има опит, натрупан преди години. И тя, и Коев помогнаха с желание на домакините да приберат навреме реколтата. Директорът на ИАЛВ пожела на Милко Цветков виното, което ще направи, да не стигне. „То не стига“, отговори Цветков. img_3872

Милко Цветков и Десислава Танева

Leave a Comment