Наредбата за прилагане на мярка 4.1 ще бъде публикувана тази седмица

img_3785„Очакваме тази седмица да бъде обнародвана наредбата за промените по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“. След обнародването й на следващия работен ден ще бъде издадена заповедта, в която ще се определи точната дата за начало на приема на заявления по мярката.“ Това съобщи в Пловдив земеделският министър Десислава Танева след откриването на Международния технически панаир.

По повод увеличения с 80 млн. евро бюджет от първия прием на проекти по мярка 4.2 „Преработка/маркетинг на селскостопански продукти“, министърът уточни, че са изпълнени правилата на Програмата за развитие на селските райони и наредбата, която урежда прилагането на мярка 4.2. А именно, че всички проекти, получили минималния брой точки – 55, трябва да бъдат финансирани. „Това наложи допълването на бюджета с 80 млн. евро“, каза Танева. Тя сравни ситуацията с тази, която се е създала при мярка 4.1. Там минималният брой точки е бил 39, което изискало допълване на бюджета по мярката с още 14 млн. евро.

Министър Танева смята, че част от заявените по проектите с 55 точки разходи, няма да бъдат одобрени, което означава, че ще има „ресто“, което ще се върне в бюджета.

Leave a Comment