Наша винарска изба преговаря с монопола на Канада за износ

„Вила Юстина“ започна да прави дресинг от зеленото грозде

Милко ЦветковВинарска изба „Вила Юстина“ преговаря с монопола на Канада за износ на вино в държавата на кленовия лист. Шанс за отваряне на далечния пазар се появил след като вината на производителя получили медали на конкурси в Канада и в други западни страни. „Въпреки че основното ни производство е предназначено за българския пазар, имаме експорт в различни държави, дори в „Напа Валей““, разказа Милко Цветков, собственик на винарната, разположена в село Устина, област Пловдив. („Напа Валей“ е Мека-та на калифорнийските вина, където са разположени множество семейни винарни – б.р.) В парк-лозето на избата вчера земеделският министър Десислава Танева даде старт на гроздобера.  „В Белгия също страшно уважават българското вино“, допълни Цветков.

За тазгодишната реколта от грозде характеристиката, която даде собственикът на „Вила Юстина“, се изчерпва с една дума: „Превъзходна“. В лозовия масив от 420 декара на винарната има 12 сорта грозде като преобладаващи са белите. Въпреки че в района се отглеждат повече червени сортове, „Вила Юстина“ е заложила на бели, от които прави вина с уникални аромати. Богатството им се дължи както на много добрия микроклимат, така и на карбонатните почви, и професионалните грижи.

„Тази година беритбата започна рано – около 9-10 август“, посочи Цветков. Той отбеляза, че промените в климата изместват началото на гроздобера все по-рано. „Всяка година с няколко дни напред.“ Заради високите температури и сухото лято гроздето бързо е достигнало до физиологична зрялост с висок процент захари. Но технологичната зрялост, който се свързва с натрупване на феноли, изостанала. „Ние обаче знаем как да я постигнем“, добави той.

Наздравица със служители на "Вила Юстина"

Наздравица със служители на „Вила Юстина“

Добивът на грозде в лозята на „Вила Юстина“ е контролиран – между 700 и 800 кг от декар. Не че масивът не може да роди тон и половина примерно, но подобно натоварване би изтощило растенията и би влошило качеството на гроздето. Когато зърната в чепките достигнат големината си, но още са зелени, работниците минават през редовете и откършват излишните салкъми. По този повод и за да не отива голяма част от реколтата нахалост, технологът на избата Васил Стоянов предложил рецепта за направата на гроздов дресинг от зелените зърна – великолепна, витаминозна и пълна с антиоксиданти хранителна добавка. Така че отскоро във „Вила Юстина“ е организирано и това странично производство.

Една от най-големите злини за лозята – градушките, е напът да бъде избегната. По инициатива на местните жители и „Вила Юстина“, и с отзивчивостта на земеделското министерство, от пролетта на следващата година в близост до Устина ще бъде изградена ракетна площадка. Мястото е определено, остава обещанието да бъде изпълнено.

От десет години „Вила Юстина“ упорито налага винения туризъм в региона. „Имаме късмет, че сме близо до Пловдив, който се посещава ежегодно от 500-600 хиляди туристи. „А това е потенциал, който не бива да се пренебрегва“, обърна внимание Милко Цветков. Съветът му към винарните, които не са поставили основите на този емоционален туризъм, е да действат. Колкото по-бързо, толкова по-добре.

 

 

Leave a Comment