НАЗ се включи в конференция „Мир и земеделие“ в Унгария, 2017-а ще сме домакин

Конференция "Мир и земеделие" в Унгария. Светослав Русалов

Декларацията „За земеделието няма бъдеще без младежта“ обедини участниците в инициативата „Хляб на мира“

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и зам.-министърът на земеделието и храните Свилен Костов взеха участие в третата конференция „Мир и земеделие“, която се проведе в град Сарваш, Унгария. Форумът е в рамките на инициативата „Хляб на мира“. Асоциацията бе представена от Светослав Русалов, Мариела Йорданова, Димитър Мачуганов, Николай Киров, Теодор Тодоров и Ася Гочева.

На специална църковна церемония бе осветен приготвения с тазгодишната реколта от ръж Хляб на мира, съобщават на електронната си страница от НАЗ. Земеделските министри на Унгария – Шандор Фазекаш, Германия – Кристиан Шмид и българският заместник-министър на земеделието Свилен Костов отправиха обръщенията си към 12-те държави от Проекта. Посланията на официалните лица бяха за повече разбирателство и единство между народите в ЕС, за преодоляване на съвременните предизвикателства пред земеделието да се произвежда повече и по-качествена продукция. След това унгарският министър предаде Хляба на мира на българския си колега, с което символично бе отбелязано предстоящото българско домакинство на конференцията през 2017 г.

На организиран семинар неправителствените организации от всички държави партньори на инициативата дискутираха темата за ролята на младото поколение в бъдещето на селските райони. След встъпителните слова на председателя на НАЗ Светослав Русалов и на Даниел Копершмид от Германската асоциация на младите фермери бе изведено заключението за съществуващи идентични трудности от инфраструктурно естество в условията за живот в селските райони в България и Германия. Обменени бяха примери за добри практики в отделните страни, благоприятстващи задържането и привличането на младите хора в тези райони.

Форумът завърши с приемане на обща декларация „За земеделието няма бъдеще без младежта“, според която икономическото, социалното и екологичното измерение трябва да бъдат отчитани едновременно при прилагане на мерки за справяне с демографските предизвикателства. Документът бе финализиран с изразена необходимост от действия както на национално, така и на европейско ниво, за свързване на младото поколение със земеделието и селските райони.

Leave a Comment