Панаир на пчелния мед в Пловдив от 30 септември

Изложба на мед в ПловдивИзложение на истински пчелен мед и пчелни продукти ще започне в Пловдив от 30 септември, съобщиха от общинското сдружение на пчеларите в града „Акация 1899“. 12 производители от районите на Пловдив, Странджа, Габрово и Монтана ще подредят изложбени щандове на Централния площад от 9 часа сутринта. Изложението ще продължи до 9 октомври.

„Участваме с тазгодишната оскъдна, но изключително богата на аромати, продукция“, разказа председателят на сдружението Николай Гайдов. „Климатът не позволи на повечето пчелни стопанства да извадят акациев мед, но за сметка на това медът тип „букет“ навсякъде в страната стана изключително плътен и богат“, обясни той. Странджанските пчелари ще предложат и от мановия мед. Ще има от всички продукти на пчелните семейства – цветен прашец, млечице, прополис, които ще се предлагат както самостоятелно, така и в комбинация с меда. „Особено търсено напоследък е съчетанието на мед с прашец“, обърна внимание председателят.

В страната има голям внос на евтин украински и китайски мед, внесен от фирми заготвители. Българският обаче, направен от нектара на родните билки, е несравнимо по-качествен и ценен, и това си личи по факта, че западните държави предпочитат именно него, макар че е по-скъп, обърнаха внимание пчеларите от сдружението. Тази година заради евтиния внос, фирмите, които изкупуват меда, не приемат български, тъй като пчеларите настояват за по-справедлива цена. За последно, тя е била паднала на 4.20 лева за килограм и браншът може само да гадае на колко е бил внесен продукта от Украйна и Китай и дали въобще е мед.

Leave a Comment