Търговски вериги предлагат на МЗХ споразумение над 50 % от стоките им да са български

наши зеленчуци в МетроПредставители на търговски вериги у нас са потърсили Министерството на земеделието и храните (МЗХ) с предложение за подписване на доброволно споразумение за предлагане на български стоки. Желанието на някои хипермаркети е над 50 на сто от храните, подредени на рафтовете им, задължително да са българско производство. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров в Хасково, цитиран от БТА.

Заместник-министърът участва в кръгла маса по проблемите на селскостопанския бранш преди официалното откриване на изложение на 34 производители и преработватели от Хасковска област в рамките на инициативата „Подкрепяме българското“ на МЗХ.

Хранителните стоки, произвеждани в България, вече са достатъчни по обем и с добро качество, така че да присъстват на трапезата на всеки българин. Делът на българските стоки в потреблението с всяка изминала година се повишава, каза преди това заместник-министърът.

По данни на Цветан Димитров за последните три години трайните насаждения в Хасковския регион са се увеличили със 130 000 декара. За последните две пък популацията на подлежащите на подпомагане животни е нараснала с между 14 и 30 процента.

Leave a Comment