Проф. Димо Зафиров: Борбата с градушки чрез самолети е стотици пъти по-евтина

проф. Димо Зафиров

проф. Димо Зафиров

„Ако се приложи защита от градушки със самолети, икономиите ще са значителни в цената на услугата. Една ракета струва 300 долара, а „засяването“ на облаците със сребърен йодид с помощта на самолети, излиза стотинки. Вече няма да има нужда от толкова голям персонал в агенцията, което увеличава допълнително икономиите.“ Това обясни пред АгроПловдив проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания и технологии към БАН, който бе в експертния екип за проучване на новата технология. Тази пролет учените от БАН са посетили Германия и Австрия, за да разберат как действа на практика системата в двете държави. Едва след доклада им и изслушването на специалист от Германия, земеделското министерство прегърна идеята и запозна с нея застрахователните компании и браншовите земеделски организации.

За Германия, Австрия и особено за САЩ (а там пък особено за щата Северна Дакота) ползването на самолети за предпазване на земеделските площи от градушки е основна практика. „В Германия отначало са били запазили ракетните площадки и полигони, за да видят дали наистина е достатъчно ефективно ползването на самолет. Когато са се уверили в предимствата му, са закрили наземните съоръжения“, посочи проф. Зафиров.

За да бъде обхваната цялата земеделска територия на страната са необходими девет самолета. Те от многоцелеви тип и само трябва да се дооборудват с генератор за сребърния йодид. Един самолет струва около 1 милион долара, уточни експертът от БАН.

Всеки самолет трябва да може да получава и данни от радар на борда си, за да е информиран пилотът за облачната система и за най-подходящия момент, в който самолетът трябва да се вдигне и да „засее“ кондензационните ядра. За целта летателното средство може да е под или над облака. С помощта на сребърния йодид преохладената вода в облака започва да кристализира, за да се получат много на брой, но малки водни или обледенени капки. Падайки към земята, те се разтопяват и се превръщат в дъжд или в дребни и безопасни за реколтата и населените места ледени зърна.

Освен че е по-евтина и сигурна борбата срещу градушки със самолети, тя дава възможност да се защитят и градовете. По правило над тях е забранено изстрелването на ракети и затова понякога градушките причиняват големи щети в населените места. С въвеждането на новия тип защита, градовете също ще са в безопасност, посочи проф. Зафиров.

В края на месец май тази година от МЗХ съобщиха, че от 2017 г. фермерите ще започнат да плащат такси за въздушната борса срещу градушки – под 1 лев на декар, а от идната пролет системата ще заработи първо в Северна България с два самолета. За целта обаче е необходима законодателна промяна, която все още не е задвижена. Проф. Зафиров също не знае доколко е задвижен проекта. Според него земеделците вероятно ще започнат да заплащат цената на услугата през 2018 г.

 

 

Leave a Comment