Как да си направите натурален сок без химия от винено грозде

Все още не е късно да си закупите грозде и да си направите натурален сок за зимата. Въпреки че виното е напитката, заради която 99% от потребителите купуват грозде от лозарските села, вие можете да постъпите съвсем оригинално, като подходите към плода с любовта на винар и с волята на въздържател. Сокът от грозде съдържа същите антиоксиданти, минерали и витамини, заради които виното е било правено и възхваляно от хилядолетия. Той обаче не крие риска от „вълшебни нощи“ и гипсирани сутрини.

Рецептата, която АгроПловдив ще ви представи, е изпитана в годините. В нея няма никаква химия, нито захар. Тя ни беше разкрита от местен майстор, който всяка година по това време се заема с приготвянето му. Между другото, той отбеляза, че тази година е закупил Каберне совиньон на 0.70 лв./кг, докато през 2015-а същият лозар е продавал гроздето за 0.50 лева. Но реколта ‘2016 е незапомнено добра и си струва парите.

Как се прави?

Купувате 200 кг грозде (примерно) – винен сорт, от които ще добиете около 90 литра сок. Без да махате чепките, го прекарвате през гроздомелачка (това е първото, което правят и винопроизводителите). Получената каша трябва да се дообработи. Нашият майстор на сока обясни, че той изсипва на части кашата в чиста пластмасова кофа. След което взима бормашината си, съоръжена с чиста бъркачка за строителни разтвори, и раздробява допълнително гроздовата маса от зърна, дръжки и чепки. Пасираната смес се изсипва в голям бидон с кранче отдолу. На другия ден и то преди да са минали 24 часа сокът вече може да източи. Той е чист, защото джибрите остават отгоре в бидона. Ако закъснеете с процедурата, сокът поема пътя на виното – започва да ферментира, което, разбира се, е против целта на майстора.

Оттам нататък може да се подходи по два начина.

Рецепта №1 – пастьоризация 

Сокът в бутилки

Сокът в бутилки

Източеният сок се поставя в голяма тенджера, която се загрява на водна баня в казан. Температурата на сока трябва да достигне 74 градуса (необходим е термометър), при което напитката се пастьоризира. Тя веднага се излива в стъклени бутилки с широко гърло или в стъклени буркани с капачки на винт. И сокът е готов. След това трябва да се хвърля отвреме-навреме по едно око на зимнината, да не би да е започнала нежелана ферментация. Това се забелязва по капачката. Ако всичко е наред, капачките са хлътнали навътре заради създадения вакуум. Ако обаче са издути, единственото решение е бурканите веднага да се отворят преди да са „избухнали“. И съответно, вино-сокът да се изпие.

Рецепта №2 – стерилизация

С източения от бидона сок се пълни стъкления инвентар. След което той се подрежда в казан, водата се оставя да ври в продължение на 10-15 минути. Като изстине, стъклените бутилки и буркани се подреждат на рафтовете в зимника. И в този случай капачките се инспектират за признаци на ферментация.

Тъй като домът без вино не е толкова уютен, от същото грозде, от което сте направили сок, можете да си произведете и около 15-18 литра вино. Тук няма да даваме рецепти за виното, защото те са достатъчно популярни. Майсторът на сок призна, че редовно жена му си прави вино от джибрите, за да черпи на празници. 

 

1 Comment

  1. Г.ГЕТОВ каза:

    Прекрасно, ще го направя за внучето. Благодаря

Leave a Comment