България може да бъде осъдена за прекомерна употреба на изкуствени торове

Възможно е торенето на житни да бъде забранено преди 1 март

житни през февруариБългария може да бъде осъдена от Съда на ЕС заради прекомерна употреба на изкуствени торове. Европейската комисия ни предупреди, че след два месеца може да заведе дело срещу държавата, ако страната ни не покрие изискванията срещу замърсяването на водата с изкуствени торове, съобщи БНР. Наказателната процедура тече от март 2013 година и вече е в предсъдебна фаза.

Говорителят на Европейската комисия Енрико Бривио заяви пред националното радио, че нитратите имат съществено значение за растенията, но прекомерното им натрупване води до сериозно замърсяване на водите и до последици за здравето, икономиката и околната среда.

Бривио посочи, че ограничението за прилагане на химически торове в земеделието е 170 килограма на хектар (17 кг/дка). „Искаме гаранции от българските власти, че употребата ще се придържа под този лимит. Надяваме се България да реши проблема, за да не се налага да ходим в съда“, каза говорителят.

През март тази година пред АгроПловдив председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Светослав Русалов обясни, че преди три години земеделският министър Димитър Греков е подписал заповед торенето на житните да започва не по-рано от 20 февруари за Южна България и 25 февруари за Северна. Заповедта била предизвестена от нитратната директива на Европейската комисия и е свързана с опазването на водите. Преди нея азотното торене се разрешавало от 31 януари нататък.

В началото на тази година от екоминистерството са предложили торенето на житните да започва след 1 март, с което от НАЗ не се съгласили, тъй като това означава растенията да са в състояние на глад твърде дълго и то след като са изтощени от неблагоприятните зимни условия. Така сроковете 20 и 25 февруари, се запазили.

След предупреждението на Европейската комисия обаче е напълно вероятно от догодина торенето на житните да бъде изместено по-назад във времето.

 

Leave a Comment