Най-много са предприятията за преработка на пипер, сливи и малини

палети със сливиУ нас с преработка на плодове се занимават 100 предприятия, а на зеленчуци – 134. Най-много са преработвателите на пипер – общо 71, докато с консервиране на най-масово използвания зеленчук – домата, са заети 50 фирми. Това се вижда от бюлетина на отдел „Агростатистика“ към Министерството на земеделието и храните, в който е публикуван анализ за дейността на предприятията, преработващи плодове и зеленчуци в България през 2015 г.

При плодовете най-много са преработвателите на сливи и на малини – по 36 на брой, следвани от предприятията, които се занимават с череши (34) и ягоди (32).

Данните от на агростатистиката показват, че през 2015 година са преработени 84.7 хил. тона пресни плодове и 98.5 хил. тона пресни зеленчуци. Информация е получена от 191 предприятия.

С най-голям дял от преработените пресни плодове са черешите – 35.4%, следвани от ябълките – 27.1%, прасковите – 15.5% и сливите – 7.3%.

С най-голям дял от преработените зеленчуци са доматите – 35.4%, следва пиперът – 23.5%, и патладжанът – 7.9%.

Готовата продукция от плодове е 69.9 хил. тона. Делът на консервите (вкл. конфитюри и компоти) е 33.1%, замразените плодове са 18%, а плодовите концентрати и сокове представляват 17.3%.

Готовата продукция от зеленчуци е 86.7 хил. тона, вкл. смес от плодове и зеленчуци. Делът на консервите (вкл. от гъби и от картофи) е 60.1%, замразените зеленчуци са 16.9%, а концентратите и соковете представляват 9.9%.

Делът на готовата продукция от преработени плодове, реализирана в страната, е 28.1%, изпращанията за ЕС са 25.3% а износът за трети страни е 11.6% от общата продукция. Делът на количествата от плодова продукция на склад към 31.12.2015 г. е 35%.

Реализираната в България готова продукция от преработени зеленчуци е 47%, изпращанията за ЕС са 20.3%, а износът в трети страни е 7.5%. Делът на зеленчуковата продукция на склад е 25.2%.

 

 

 

 

 

Leave a Comment