Пловдив се запасява с истински мед за зимата от базара на Централния площад

базар на пчелен мед в Пловдив 1 Пловдивчани и гостите на древния град се запасяват с пчелен мед за зимата от базара, който започна на 30 септември на Централния площад в града. Той ще продължи до събота, 8 октомври. Медът, който изнесоха пчеларите на сдружение „Акация 1899“ и техни колеги от други райони на страната, е хем истински, хем полезен, хем лечебен. Производителите директно отговарят на въпроси къде е пчелина, от какви билки е събран меда, трябва ли да е захаросан, за да е оригинален.

Новост тази година е разнообразието от комбинации на меда с други подправки и масла. Така например може да се види мед с джинджифил, мед с какао, мед с канела, мед със сусамов тахан и канела.

 

базар на пчелен мед в Пловдив 1Като естествен стимулант на имунната система се предлагат и капки от прополис (клей), които предпазват от настинки ако се взимат сутрин и вечер 15 минути преди закуска и вечеря, по 15 капки в чаша вода. В по-висока доза прополисът действа благоприятно при гастрит, колит или язва, а ако с него се разтъркат зъбите, той има лечебно действие и срещу пародонтоза. Клеят се предлага и като капки за нос.

img_3925

Пчелният прашец, който също е на щандовете, е най-чистият белтък, произведен от природата. Пчеларите го наричат „хляба на пчелите“. Пълен е с микро и макроелементи и е най-добрата добавка за спортисти и физически активни хора.

Най-скъпият мед традиционно е мановият, който тази година се предлага за 14 лева. След него е акациевият – 12 лева. Букетните се предлагат за 9-10 лева.базар на пчелен мед в Пловдив 1

базар на пчелен мед в Пловдив 1

Leave a Comment