Взимат кръвни проби за болести от 1.1 милиона едри и дребни преживни и коне

ветеринариБългарска агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира изследванията на болестите по животните бруцелоза, заразен епидидимит по кочовете, сап и инфекциозна анемия по конете. Кръвни проби ще бъдат взети от 1.1 милиона едри и дребни преживни животни и коне. Те ще се изследват в държавни лаборатории. Изследванията са част от  Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите.

Програмата гарантира опазването на здравето на животните от заразни болести и здравето на хората от зоонози (болести предавани от животни на хора). Изпълнява през цялата година и включва 25 болести по животните и зоонози със значение за ЕС и България и 18 болести с епизоотично значение, за които следва да се поддържа диагностична готовност.

Ще бъдат взимани кръвни проби за лабораторни изследвания за болестите бруцелоза по ЕПЖ, ДПЖ и по свинете, заразен епидидимит по кочовете, сап и инфекциозна анемия по конете и други. Ще се вземат над 1 млн. проби от дребни и едри преживни животни и над 10 хиляди проби от свине за заболяването бруцелоза.  38 800 проби от кочове за заразен епидидимит, 2400 от коне за инфекциозна анемия и САП.

При планиране на профилактичните мероприятия, които ще се извършат срещу заразните болести, са взети под внимание епизоотичната обстановка в България и съседните страни, епизоотичния статус на животните в населените места, както и наличието на обекти с епизоотично значение и връзките им с други такива. При предвиждането е анализирана и епизоотологичната, епидемиологичната и икономическата значимост на отделните заразни болести. Под внимание са взети и броя на животновъдните обекти, стадата и животни в населените места, въведените мерки за биосигурност на животновъдните обекти от собствениците и други.

Leave a Comment