АУ ще обучава социални предприемачи с амбицията да спре обезлюдяването на селата

Конференция за социално предприемачество в Аграрен университетПървата у нас научна конференция∗ по социално предприемачество на тема „Съвети, умения и инструменти за социални предприемачи“ бе проведена наскоро в Аграрния университет. В нея взеха участие над 70 души, а форумът бе открит от ректора на университета проф. Христина Янчева. Още при откриването бе съобщено, че университета ще организира курсове за обучение на социални предприемачи, чиято цел ще бъде да спрат обезлюдяването на селата, като работят за превръщането им в удобни за живеене места.

Работата на конференцията премина в два панела: „Социалното предприемачество – съвременно състояние, потенциал и предизвикателства“ и „Добри практики в областта на социалното предприемачество“, както и дискусия на тема „Предизвикателства и потребности от обучение на бизнес консултанти за по-добро консултиране на социалните предприятия“.

Ключови говорители на форума бяха проф. д-р Нели Бенчева и гл. ас. д-р Теодора Стоева от Аграрен университет – Пловдив, проф. д.н. Венелин Терзиев от РУ „Ангел Кънчев“, доц. д-р Николай Нинов от СА „Д.А.Ценов“ – Свищов, полк. доц. д-р Николай Ничев и проф. д-р Ваня Банабакова от НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново, доц. д-р Милена Тепавичарова от Висше училище по сигурност и икономика, ас. д-р Екатерина Арабска от Висше училище по агробизнес и развитие на регионите.

В последвалата дискусия участниците се обединиха около становището, че в проучванията на социалното предприемачество и насърчаването чрез обучения и консултации Аграрен университет – Пловдив е на правилното си място и трябва да продължи да следва тази линия на подкрепа за изграждане на капацитет за успешно приложение на Европейския социален модел и постигане на устойчив, интелигентен и приобщаващ растеж.

Бизнесът, в това число и фермерите, могат да помогнат за изграждане на социална инфраструктура

проф. Нели БенчеваПроф. Нели Бенчева, преподавател във Факултета по икономика в Аграрния университет, пред АгроПловдив

Проф. Бенчева, има ли нещо общо между социалното предприемачество и земеделието?

Социалното предприемачество може да има съществена роля в нашето земеделие, тъй като ние в Аграрния университет развиваме професионалното направление „Администрация и управление“ със специалност „Управление на регионалното развитие“. Тоест, за всички социални дейности и услуги, които се предлагат на равнище региони, ние подготвяме студенти, които ще могат да ги управляват и развиват. Освен това нашата цел е да развием магистърска програма „Социално предприемачество“. В нея можем да приемаме хора от малцинствените и етническите групи, студенти с увреждания, също социално изключени личности. За тях ще разработим специални инструменти и учебни програми.

Дали вашите усилия могат да помогнат за разрешаване на един от най-големите проблеми в земеделието – липсата на работна ръка?

Разбира се! Знае се, че голяма част от младите хора напускат селските региони. Те се обезлюдяват. Една от причините е не толкова в това, че не могат да намерят работа, а защото търсят по-високо качество на живот. Търсят една по-добра социална услуга. Не само за себе си, но и за своите семейства. И ако ние работим в посока осигуряване на такива социални възможности в областта на образованието, на здравеопазването, на намаляване на бедността и създаване на по-добра социална инфраструктура, това за мен е сериозен белег, че ще привлечем млади хора да работят в селските райони. 

Необходим ли е диалог със земеделците, за да могат и те да подпомогнат вашите усилия? Един известен фермер беше казал, че е готов да даде на ромите заплати от над 1000 лева, за да имат нормален живот и стремеж.

Това е добър пример. Но не само работната заплата и материалното стимулиране ще върне хората в селата. Тук говорим за осигуряване на качествени условия на труд. За осигуряване на места, където тези работници ще получават топъл обяд, а също и топли напитки, когато има почивки. Техните деца трябва да имат достъп до детски градини и до училища на село. Тоест, необходимо е да се предложи и една висока образователна услуга. А сега често ситуацията е такава, че в голям периметър учебни заведения липсват и младите хора са принудени да извозват децата си до по-голямото населено място – общински или областен център.

А откъде социалният предприемач ще намери средства, за да подпомогне създаването на такава инфраструктура?

Ние затова стимулираме развитието на социалното предприемачество като бизнес модел. Тоест, необходимо е генериране на икономически приходи, за да могат да се осигурят тези услуги, вместо да чакаме на публичните средства или социални помощи. Ние много добре виждаме, че на този етап държавата трудно осигурява средства.  Социалното предприемачество работи именно в посока на запълване на тази празнина. Трябва да се използват възможностите на бизнеса, за да бъде запълнен този социален бизнес модел. 

При откриване на конференцията съобщихте, че в Аграрния университет ще организирате курсове за социални предприемачи. Кога ще се случи това?

Да, това ще се случи през следващата година, тъй като сега сме в рамките на едногодишната част на проекта. През втората година предстои разработването на учебна документация за организиране на курсове за обучение на сега действащи социални предприемачи, както и на бъдещи, каквито са нашите студенти в момента. Както виждате, аудиторията на конференцията в по-голямата си част е студентска, именно защото искаме да насърчим и стимулираме младите хора да овладяват знанията на социалната икономика и да прилагат на практика наученото тук, в университета, в отделните региони, откъдето са дошли. Просто, един скромен опит от страна на образователната институция Аграрен университет да върне младите хора в селските райони, които са изоставащи. Амбициозна ни е целта, голяма ни е идеята, но ние ако не започнем, никога няма да я реализираме. 

∗ Резултатите от работата на конференцията ще бъдат отразени в изпълнението на дейностите по проект SESBA и в сборник на Академичното издателство на Аграрен университет – Пловдив.

Конференцията е организирана от Аграрен университет – Пловдив в рамките на проект „Умения за бизнес консултанти в областта на социалното предприемачество” (Social enterprise skills for business advisors – SESBA), изпълняван по дейността „Стратегически партньорства“ на Европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“.

Проектът се финансира със съдействието на Европейската комисия.

Leave a Comment