Животновъди се оплакаха пред министъра, че са изключени от „белите петна“

Животновъди се оплакаха, че промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), които касаят стопанисването на т.нар. „бели петна“, им създават големи проблеми. Трима от тях се включиха в дискусионната кръгла маса днес в зала 6 на НДК, организирана на финала на кампанията „Подкрепяме българското“ в София. Във форума участваха министър Десислава Танева, както и заместниците й, експерти от МЗХ и над 100 земеделски производители. Срещата бе излъчена по БНТ2.

Латинчева смята, че промяната в закона е недообмислена

Латинчева смята, че промяната в закона е недообмислена

Стиляна Латинчева, животновъд с 20 млечни животни, обясни, че проблемите й са започнали от 8 август, откогато е променен закона за земите. Тя цитира чл. 37 в, ал. 2, според който текст за ливади, пасища, мери и трайни насаждения, които са „бели петна“ (собствениците нито ги обработват, нито ги отдават), не могат да се сключват споразумения. Така тя е трябвало да се откаже от над половината от затревените площи, които ползва.

Животновъдът Димитър Милков подкрепи колежката си. Той обвини министерството, че не прави разлика между пасища и мери, от една страна, и ливади от друга. „Ливади, които от три години ползвам и които съм почистил и наторил, сега друг ще ги ползва. Напролет ще се избием, когато тръгнем да косим“, предсказа Милков. „Направили сте промените по най-лесния начин за вас, който е най-труден за нас“, обвини животновъдът.

Запознатият с проблема зам.-министър Свилен Костов обясни, че има сформирана работна група за казуса, но преди тя да бъде свикана, министерството е трябвало да направи анализ. Проучването установило, че в една трета от споразуменията за „бели петна“ участват животновъди, а в две трети – земеделци без животни.

Почти в движение (Десислава Танева закъсня за дискусията), земеделският министър се вмести в дискусията. Тя информира, че от 28 000 животновъди бенефициенти, тези, които са се ползвали от споразуменията, са 2 800. Техният брой животни обаче е бил по-малък от земите, които са им били необходими, така както го изисква нормативът – 10 дка за глава. Въпросните облагодетелствани 10% животновъди са стопанисвали 610 000 дка и са получавали 25 млн. лв. по директните плащания на площ.

„Ако в работната група намерите предложение за справедливо и правно обосновано разпределение между всички животновъди, ще има промени“, обеща Танева. Тя разясни, че постоянно затревените площи – държавни и частни, са общо 4.1 млн. дка, което означава, че средната запасеност на една животинска единица е 5 дка, тоест наполовина от норматива. Три години назад над 50% от този фонд се ползваше от хора без животни, припомни министърът.

 

Leave a Comment