Предлагаме на ЮНЕСКО да впише световната мрежа уникални резервата

Червената стена е в долината на река Чепеларска

Червената стена е в долината на река Чепеларска

Номинациите на четири уникални български резервата са одобрени от националния комитет по Програмата „Човекът и биосферата“ на ЮНЕСКО за присъединяване към световната мрежа на биосферните резервати, съобщи МОСВ. Това са „Централен Балкан“, „Червената стена“ „Узунбуджак“ и „Сребърна“.

Екоминистерството подкрепи процеса по избор и номиниране на биосферни резервати чрез проект, финансиран от Предприятие за управление на дейности по опазване на околната среда (ПУДООС) и изпълнен от Българска фондация „Биоразнообразие”. Номинирането на четирите биосферни резервати е подкрепено с решения на ОбС на присъединилите се общини. Документите бяха подписани от кметовете, от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, от директора на Изпълнителната агенция по горите и от председателя на Националния комитет по Програмата.

България се включва в Програмата „Човекът и биосферата” (МАВ) през 1977 г. със 17 строги резервата, с което се превръща в една от страните с най-представителните мрежи от биосферни резервати в Европа. Със Севилската стратегия от 1995 г. ЮНЕСКО прие нова концепция за биосферните резервати, съгласно която едновременно със защитата на природата резерватите следва да създадат условия за устойчиво развитие на местните общности и региони.

Leave a Comment