„Активни потребители“: У нас се търгува силно токсична хранителна добавка за вегани!

ечемик„Активни потребители“ предупреждава в последния си бюлетин, че на българския пазар се търгува силно токсична хранителна добавка.

Още на 9 септември чрез системата за бързо оповестяване за опасни храни на Европейската комисия (RASFF) е разпространено съобщение за наличие в търговската мрежа на България и 14 други държави от ЕС на токсична хранителна добавка. Въпросният продукт представлява изсушени и стрити листа от ечемик, рекламирани от производителите и търговците като “биологична” храна за вегани. В тревистата добавка е открита бактерията Escherichia coli, щам съдържащ гена stx1. Този щам продуцира токсин, изключително отровен за хората. Всеки месец в световен мащаб се установяват стотици смъртни случаи причинени от бактерията. В Европа последното голямо епидемично хранително отравяне с тази бактерия беше преди няколко години в Германия. Тогава болестта беше предизвикана от подобно замърсяване на “биологични” храни и доведе до фатален край за повече от 50 човека.

В България предупреждението е получено още на 9 септември от Агенцията по безопасност на храните (БАБХ). Инфрормация за нея на потребителите, търговците или медиите обаче не е предоставена. Проверката на “Активни потребители” е показала, че същата или аналогиченна хранителна добавка се предлага свободно в България посредством интернет търговия, например: https://www.vitalabo.bg/life-light/echemik.

От „Активни потребители“ съветват българите да не консумират листа от ечемик, дори и да е биологично произведен, поради следните съображения:

  1. Листата от ечемик, каквато е въпросната добавка, са съставени от неразградими от човека въглехидрати (полизахариди). При някои животни, най-вече преживните крави, храносмилането позволява разграждане и усвояване на треви. Хората не са крави и съответно не могат. Нещо повече, редовната консумация на подобни треви, не само не носи ползи, но може да доведе до здравословни проблеми!
  2. Производителите и търговците на тази добавка твърдят, че ечемика е отглеждан по “биологичен” начин. Това означава, че тревата е торена с органичен компост. Той се получава от животински отпадъци и въпреки компостирането в него остават огромен брой патогенни бактерии. На полето те се размножават в идеални условия, полепват по повърхността и навлизат в тъканите на растенията. Споменатата хранителна добавка се произвежда без температурна обработка унищожаваща бактерииите, а посредством нискотемпературно сушене. По този начин в готовия продукт се съхраняват и опасните микроорганизми – бактерии и вируси. Консумацията на подобни, рекламирани като “здравословни” продукти, всъщност е като игра на руска рулетка.

Leave a Comment