Ако ще се променят законите за наемане на земя, нека след тях да няма пустеещи ниви

Миналата седмица от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) внесоха предложения в Народното събрание за промени в Закона за арендата. Искането на бизнеса е договорите за аренда да се подписват или с мажоритарния собственик, или с всеки един от съсобствениците на земя. По този повод АгроПловдив потърси коментара на Ангел Вукодинов, зърнопроизводител от област Пловдив и член на Контролния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Ангел ВукодиновВукодинов предположи, че има грешка в искането на АИКБ, тъй като в Закона за арендата така или иначе е залегнало правилото арендаторът да подписва договор с мажоритарния собственик на земеделската земя. Според него искането на асоциацията касае Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), който се ползва при подписване на договори за наем. Именно при договорите за наем е възможна ситуацията, при която земеделецът да подпише договор с миноритарен съсобственик. „Договорите за наем са до 10-годишни, а ако са само за една година не се изисква вписването им в Службата по вписвания“, уточни зърнопроизводителят.

Ангел Вукодинов се надява проблемът с наемането на ниви да бъде решен с новия Кодекс за земята. По повод Кодекса той информира, че министерството на земеделието си е поставило ударната задача да възложи обществена поръчка за изготвянето на този пространен документ. „Смятам, че това не е правилния подход. Правилният е да се направи едно сериозно задълбочено обществено обсъждане, за да се изкарат всички подводни камъни, които могат да изскочат при този кодекс и така да се предпазим от неуредици“, каза зърнопроизводителят.

„Моето лично мнение е, че наистина може би трябва да се прецизират начините за дългосрочно отдаване под наем или аренда на земите, защото конкуренцията е сериозна и между нас като ползватели“, добави Вукодинов. „Не сме застраховани, че всички полватели ще са коректни. И в наш, и в интерес на собствениците е да бъдат по-точни критериите, сроковете и условията при наемане на земя. За целта трябва да се мине през обсъждане. Трябва да се премине може би към намаляване възможността за злоупотреби“, предложи той.

„Ако се тръгне към много строги ограничения и производителите се изправят пред риска да не могат да посочат правни основания за голям процент от земята, ще загубят и държавата, и собствениците, и земеделските производители. Още повече че в момента зърнопроизводителите, които са основен ползвател на земеделските земи (близо 80% от обработваемата земя се ползва за производството на зърнено-технически и маслодайни култури), са в тежка ситуация. Тези, които са получили средни добиви, са почти на нулата като печалба. А които са под средните, са на загуба в сегашната икономическа обстановка, в която имаме високи разходи и ниски продажни цени. Ако има допълнителна спирачка чрез правните основания, дали няма да има отлив от занаята, дали няма да има пустеещи земи“, попита Вукодинов.

 

Leave a Comment