Квалифицираните работници са по-дефицитни от инженерите

Работник, квалифициран в правенето на кошери, в пчелното стопанство на Борис Бормалийски

Работник, квалифициран в правенето на кошери, в пчелното стопанство на Борис Бормалийски

Годишното проучване за недостига на таланти на ManpowerGroup България, което беше обявено днес, показва, че 62% от работодателите в България изпитват затруднения да запълнят своите свободни работни места тази година. Данните са от национално представително проучване сред 621 работодатели в България. За сравнение, през 2015 година процентът на български работодатели, споделили такива трудности, е бил 50%.

Основните причини, посочвани от работодателите в България, за срещаните трудности при запълване на свободни позиции, са: на първо място с 32% липса на изискваните т.нар. твърди умения (например квалификации, свързани с определени задачи, ИТ умения или езикови и математически умения); 30% – липса на кандидати, и на трето място (13%) – липса на изискваните т.нар. меки умения (професионализъм, ентусиазъм, междуличностни умения, гъвкавост/адаптивност). Липсата на опит у кандидатите се посочва като причина за недостига на таланти от 12% от работодателите. Едва 11% от наемащите посочват очакването от страна на кандидатите за по-високо от предлаганото възнаграждение.

За справяне с трудностите при намирането на хора българските работодатели използват няколко стратегии. Най-голяма част – 50%, предоставят допълнително обучение и развитие на настоящия си персонал. На второ място работодателите посочват наемането на хора извън традиционния набор от таланти – по-възрастни или по-млади от обичайното служители. Eдна трета от работодателите (33%) използват аутсорсинг на дейности, 30% предлагат по-високо възнаграждение на наетите, а 29% предлагат допълнителни екстри. 22% казват, че променят съществуващите работни модели – например гъвкава или дистанционна работа. Само 9% от анкетираните твърдят, че не следват никакви стратегии, а 2% заявяват, че не знаят.

„Тази година най-търсени от работодателите в България са квалифицираните работници, които сменят мястото си в класацията с инженерите, които бяха най-дефицитни през миналата година. ИТ талантите са на 10-то място през 2016 година спрямо 4-та позиция през 2015 г. Търговските представители и ръководителите „Проекти“ са сменени от общи работници и оператори производство.

Най-търсените професии за 2016 г. в България

  1. Квалифицирани работници
  2. Инженери
  3. Шофьори
  4. Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството
  5. Лекари и други здравни професионалисти
  6. Мениджъри (мениджмънт / корпоративни)
  7. Работници
  8. Оператори производство / оператори на машини
  9. Счетоводители и финансисти
  10. IT персонал

Най-търсените професии за 2015 г. в България

  1. Инженери
  2. Квалифицирани работници
  3. Мениджъри
  4. ИТ персонал
  5. Счетоводители и финансисти
  6. Шофьори
  7. Лекари и други здравни професионалисти
  8. Търговски представители
  9. Ръководители на проекти
  10. Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството

Резюме на резултатите за Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA) и света

  • Недостигът на таланти в световен мащаб се е повишил до 40% през 2016 г. спрямо 38% през 2015 г., достигайки отново до нивото от 2006 г. От старта на проучването най-високият процент работодатели в световен мащаб, които посочват, че изпитват трудности при намиране на подходящи кадри, е бил 41% през 2007 година.
  • Най-търсените професии в региона на Европа, Близкия Изток и Африка за 2016 година са квалифицирани работници, инженери и шофьори. В световен мащаб на първо място отново са квалифицираните работници, но следвани от ИТ персонала и търговските представители.
  • Мнозинството от работодателите в ЕМЕА (70%) считат, че трудностите, които изпитват при запълване на работни места, са подобни на тези, които са имали и през 2015 г., докато в световен мащаб 59% от анкетираните смятат така.
  • Като основна причина за недостига на таланти най-голяма част от работодателите в ЕМЕА и в световен мащаб посочват липсата на кандидати – 27% в ЕМЕА и 24% в световен мащаб.
  • Най-голяма част от работодателите – 53% в глобален мащаб и 60% в ЕМЕА, следват стратегии за предоставяне на допълнително обучение на настоящите си служители, за да се справят с недостига на таланти.

За повече подробности относно недостига на таланти по цял свят, включително интерактивна информация с Explorer инструмент, инфографика и водещи блогове, посетете ManpowerGroup http://manpowergroup.com/talent-shortage-2016

Бележка за редактора

ManpowerGroup проведе проучване сред  42 341 работодатели в над 40 държави през 2016 г., за да проучи степента на недостиг на таланти в рамките на световния пазар на труда, кои работни категории са особено трудни за запълване и защо и как работодателите реагират на предизвикателствата, породени от липсата на таланти в определени категории професии.

1 Comment

  1. Boriana каза:

    Ако намерите квалифициран инженер той ще е с рейтинг 19 от 10.

Leave a Comment