Кой държи завода за биогаз, който жителите на с. Труд искат да затворят

Името на един от основните съдружници в историята на фирмата инвеститор се свързва със създателите на хранителния холдинг „Белла България“

село ТрудЖителите на село Труд край Пловдив ще затворят тази вечер в 18 часа пътя Пловдив – Карлово, протестирайки срещу работещата край селото инсталация за биогаз на фирма „Билд инвест сит“ЕООД. Желанието на селото според Инициативния комитет е заводът за преработка на оборска тор и растителни суровини да бъде закрит. Мощността на инсталацията е 1.5 мегавата.

На специална пресконференция, дадена от РИОСВ – Пловдив вчера, от екоинспекцията съобщиха, че обектът е въведен в експлоатация през март 2015 г. Досега заводът е бил санкциониран за изпускани в атмосферата от комина към когенератора на инсталацията серен диоксид и азотни оксиди в превишени норми. С цел ликвидиране възможността за разпространение на миризми, характерни за производствения процес, в централата на оператора са дадени за покриване на всички открити резервоари и намаляване на количеството на силажа в бункерите за съхранение. Проверка на РИОСВ относно миризмата, от която се оплакват жителите на Труд, показали, че такава не се усеща в селото.

Кой все пак държи инсталацията в село Труд, собственост на „Билд инвест сит“ЕООД?

Според Търговски регистър, едноличен собственик е „Рентал – транс“ЕООД с едноличен собственик Георги Стоянов. Същият, заедно с Яков Джаров са управители на „Билд инвест сит“.

Историята на „Билд инвест сит“ е кратка, но изключително наситена откъм прехвърляния на дялове. В началото – 16 юли 2010 г., дружеството се е наричало „Билд инвест лв“ и е било учредено от Тодор Дойков и Костадин Ватралев (последният е съден за данъчни измами). През 2011 г. се появява нов съдружник – Иван Н. Кръстев, а след него и още трима – Радостин Христов Бонев, Светомир Н. Кръстев и Иван Ичев.

В края на 2013 г. идва „на сцената“ и настоящият управител на биогаз инсталацията в Труд Яков Джаров. Той е от Пещера и е едноличен собственик на „Гидо инвест“ЕООД. Именно тази фирма закупува 90% от дяловете на променилото вече името си дружество „Билд инвест сит“.

 

Кой е Яков Джаров?

И децата у нас знаят, че инвестициите във ВЕИ се правят от мощни дружества, приближени до властта, заради високите печалби. А и изграждането на биогаз инсталация с 1 мегават мощност струва по различни сметки между 1 и 3.5 млн. евро. По тази причина от АгроПловдив започнахме да търсим връзка между тези, които през годините са били съдружници в „Билд инвест сит“, и по-известни български компании. Така попаднахме на факта, че Яков Джаров е участвал като основател и съдружник в „Грийн форест проджект“АД през 2011 г. Фирмата е един от най-големите инвеститори в биогаз инсталации и се свързва с производителя на храни „Белла България“. В момента съдружници в „Грийн форест проджект“ са Жорж Веселинов – основател на „Белла България“, и Димитриос Винтзилеос. Между другото преди две години на мястото на Веселинов бе другият създател на хранителния холдинг –Венцислав Георгиев.

През 2015 г. фирмата на Яков Джаров „Гидо инвест“ закупува всички дялове на „Билд инвест сит“. А през юли 2015 г. „Гидо инвест“ е продадена на „Рентал – транс“ за 679 хил. лв.

 

 

Leave a Comment