НАП разкри крупни данъчни игри с вносители на стоки от Китай

НАП в ПловдивЕкипи на Националната агенция за приходите (НАП) и Министерството на вътрешните работи, под ръководството на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на ГДБОП, разследват софийска фирма по подозрения за съпричастност към схема за злоупотреба с ДДС. Близо 80 000 чифта обувки със занижена митническа стойност и произход Китай са внесени в страната под специфичен митнически режим 42, оформен в Гърция. Този режим позволява в случаите, в които стока, произведена извън ЕС, влиза на територията на съюза в една държава-членка, но е предназначена за друга страна от общността, ДДС да се внесе в държавата, където стоките ще се потребяват. Тази възможност се използва често за данъчни злоупотреби в последните години, съобщават от НАП.

Преди седмица столичната фирма е внесла с 4 тира стоки от Китай през Гърция. За същата търговецът е декларирал, че е изнесена за Унгария с два автомобила, регистрирани в Македония. След извършена проверка от македонските партньорски служби, за едното превозно средство е установено, че е лек автомобил, а вторият регистрационен номер не съществува.

Данъчната администрация в Унгария не потвърждава сочената фирма-получател изобщо да има отношения с български търговци. Счетоводните и превозни документи също не удостоверяват тази версия, като разследващите предполагат, че обувките са продадени без фактури на търговци на дребно в България. На дружеството е възложена пълна данъчна ревизия за последния 5-годишен период. Предстои доклад на материалите по случая в прокуратурата.

На територията на ТД на НАП Пловдив от края на месец юли тази година се осъществява пълен контрол при осъществяване на внос по този режим като се проверяват  от 6 до 10 камиона на седмица. Още при първата съвместна проверка с органите на МВР се установиха стоки- дрехи и обувки, които представляват реплики на известни търговски марки. Същите са иззети, а спрямо търговеца са предприети мерки от компетентните правоохранителни органи. Наблюдението показва, че в резултат на това лицето е преустановило дейността си по този „.канал“.

На всички вносители, използващи този режим на доставки, са възложени ревизионни производства за проследяване цялата верига и ценовите равнища на препродажба на стоките, като са предприети обезпечителни мерки за гарантиране дължимите данъци за разликата между обявяваната минимална стойност при вноса, до реалната пазарна цена.

След първоначалната доставка, ревизори на НАП проследяват цялата верига на препродажби на стоките, с което се гарантира, че се плащат дължимите данъци за разликата между обявяваната минимална стойност – често под 1 лв., до реалната пазарна, която в повечето случаи е над 100 лв.

Leave a Comment