Фермерите получават шанс да коригират обхвата на специализирания слой

Те ще могат подават по електронен път възражения в ДФ „Земеделие“ след като се запознаят предварително с цифровите орто-фото карти

015629175-bigФермерите ще получат шанс да коригират обхвата на специализирания слой „Площи, допустими за подпомагане“, ако имат основания за това. Право им дава бъдещата Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 105 от 2006 г. за условията и реда за създаване, поддържане, достъп и ползване на интегрираната система за администриране и контрол (Наредба № 105/2006 г.), която е публикувана като проект на страницата на МЗХ. Нормативът позволява да се разглеждат възраженията срещу заповедта на министъра за одобряване на проект на специализираният слой.

В самата заповед ще бъдат посочени сроковете, в които фермерите ще могат да възразят електронно, попълвайки образец, генериран от страницата на ДФ „Земеделие“, като посочат идентификаторите на парцелите, които желаят да бъдат включени в слоя.

Причина за промяна в наредбата от 2006 г. е тълкувателно решение №8 на Върховния административен съд (ВАС) от 11 декември 2015 г. Въпросът за тълкуване от ВАС е бил поставен от главния прокурор.

Според съдиите, заповедта на министъра на земеделието и храните, издадена на основание на старата Наредба № 105/2006 г., е акт, който по отношение на отделния земеделски производител е индивидуален административен акт. Съдът приема, че по своя характер тази заповед съставлява съвкупност от множество индивидуални административни актове, с оглед на което производството по оспорването й следва да се проведе по реда на Глава десета, Раздел I „Оспорване на индивидуални административни актове“ от Административнопроцесуалния кодекс (АПК), посочва в мотивите към проектонаредбата зам.-министър Свилен Костов.

Член 16б от предложения проект за изменение и допълнение на Наредба №
105/2006 г. предвижда всяка година след приключване на обновяването по чл. 15, ал. 2,
т. 1 и 2 Министърът на земеделието и храните да одобрява със заповед проект на
специализиран слой „Площи, допустими за подпомагане“ и да открива производство за
подаване на възражения срещу обхвата му. По реда на горната разпоредба откриването
на производството ще се оповестява чрез публикуване на заповедта и уведомление на
интернет страниците на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд
„Земеделие“.

Член 16в, ал. 1 от предложението за изменение и допълнение на Наредба №105/2006 г. създава възможност земеделските стопани да се запознаят с обхвата на
проекта на специализиран слой „Площи, допустими за подпомагане“ в общинската
служба по земеделие по местонахождението на площите чрез преглед на съответните
физически блокове или части от тях върху цифровата орто-фото карта (ЦОФК). Служителите от общинските служби по земеделие ще са задължени да оказват съдействие на земеделските стопани при извършване на прегледа.

За да се гарантира, че съответните права на земеделските стопани, свързани със
заявените от тях за подпомагане земеделски площи, ще бъдат защитени, чл. 16в, ал. 2
определя ред за подаване на възражения до Министъра на земеделието и храните, а
именно земеделските стопани ще могат да подават такива по образец чрез автоматично
генериране от интернет страницата на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) в срока, определен със заповедта по чл. 16б, ал. 1, като при подаването им сами или със съдействието на служител от общинската служба по земеделие ще посочват идентификаторите на парцелите, които желаят да бъдат включени в тях.

Член 16г предоставя на Министерството на земеделието и храните правомощието да извършва проверки на подадените възражения и да отстранява пропуски и непълноти в обхвата на проекта на специализиран слой „Площи, допустими за подпомагане“, когато са установени такива. Резултатите от извършените проверки на всяко отделно възражение по обхвата на проекта на специализиран слой „Площи, допустими за подпомагане“ ще бъдат публикувани на интернет страницата на ДФЗ.

Алинея 4 от тази разпоредба оторизира Министъра на земеделието и храните след приключване на дейностите по чл. 15, ал. 2, т. 3 и 4 от наредбата да одобри със заповед окончателния специализиран слой „Площи, допустими за подпомагане“ за съответната кампания. Въз основа на същия на основание чл. 16г, ал. 5 от проекта Разплащателната агенция ще извършва финална оторизация и плащания на площ за съответната кампания и ще приема заявления за подпомагане през следващата кампания.

Leave a Comment