Одитори са разкрили непреведени 1.8 млн. лв. от ДФЗ към Разплащателна агенция

Сумата, получена при отчитане на националните доплащания, е в резултат на неуеднаквени през 2014 г. счетоводни системи между двете структури

фонд ЗемеделиеОдитният доклад за годишния финансов отчет за 2015 г. на ДФ „Земеделие“ (ДФЗ) е констатирал несъответствие в крайното салдо по сметката „Разчети с бюджети по държавния бюджет за събрани средства и извършени плащания“ между ДФЗ  и ДФЗ – Разплащателна агенция (РА). Сумата, с която се разминават годишните счетоводни сметки на фонда и ДФЗ – РА е в размер на 1 768 370 лв., според констатациите на Сметната палата. Сумата ще бъде преведена от бюджетната сметка на ДФЗ в сметката за средства от Европейския съюз.

Във връзка с одита, земеделският министър е подготвила доклад до правителството, който обосновава подготвения „проект на Постановление на Министерския съвет за одобряване на вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ за 2016 г.“ Той е публикуван на страницата на министерството.

Според доклада, въпросното несъответствие от близо 2 милиона лева е следствие на неравнени разчети между системите на фонда и ДФЗ – РА през 2014 г. Разликата е в резултат на това, че не се е прилагал подхода за огледално отчитане на разчетите между двете структури по отношение на извършени прихващания от и за сметка на средства по схемите на национални доплащания.

По отношение на тези специфични операции през 2014 г. липсват ясни методологични указания, се обяснява в доклада. Вследствие на това е налице различен начин на осчетоводяване в ДФ „Земеделие“ и ДФ „Земеделие“–РА на операциите по прихващане, довело до разлика в крайните салда на сметката „Разчети с бюджети по държавния бюджет за събрани средства и извършени плащания“. За 2015 г. методологията е уеднаквена.

В предложения проект на Постановление на Министерския съвет за одобряване на вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на ДФЗ за 2016 г., министърът предлага липсващата сума от 1 768 370 лв. да бъде възстановена чрез намаляване на утвърдените разходи по показател „Издръжка и други текущи разходи“, бюджетна програма „Администрация“ в същия размер.

Втората стъпка, предложена от земеделския министър, е да бъдат увеличени утвърдените разходи по показател „Субсидии за нефинансови предприятия“, бюджетна програма „Държавни помощи, национални доплащания и САПАРД” по политиката на Министерството на земеделието и храните в областта на земеделието и селските райони с 1 768 370 лв.

Leave a Comment