БАБХ: Едва в 2.6% от оригиналните млечни продукти има растителни мазнини

сиренеЧетири предприятия от общо 235 в страната, са вложили без да обявяват растителни мазнини в млечните продукти. Това сочат обобщените резултати от 6-месечния мониторинг на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Едва 7 от 274 проби (2.6%) са показали нерегламентирано влагане на растителни мазнини. Седемте несъответстващи проби са от продукт сирене. Пробите са взети от търговската мрежа –  от квартални магазинчета до хипермаркети във всички области на страната и обхващат всички млекопреработвателни предприятия. На нарушителите са съставни Актове и са подложени на зачестен мониторинг с взимане на проби.

От обекти за търговия на дребно са взети 205 проби, 41 от складове за търговия с храни, 10 от детски градини, 15 заведения за обществено хранене и 4 от млекопреработвателно предприятие. С цел анализ на максимално различни по естество млечни продукти, на лабораторно изпитване са подложени 136 проби сирене, 75 кашкавал, 24 краве масло, 33 проби кисело мляко, 5 катък и извара и по една прясно мляко и айран.

От всичките 235 млекопреработвателни предприятия в страната 179 произвеждат само млечни продукти, 56 произвеждат и млечни и имитиращи продукти. Анализът на получените резултати показва, че четирите предприятия, в които са открити несъответстващи млечни продукти, представляват 1,7% от всичките 235 предприятия, от които са взети проби.

Leave a Comment