Фирмата за агротехника за лозя, овощни и зеленчуци „Тайгър Агри“ открива офис и в София

Дружеството успя да наложи италианските топ трактори SAME, предлага поливна техника с проекти, а отскоро е дистрибутор и на гроздокомбайни „Gregoire“
Димана Страхинова

Димана Страхинова

Фирмата за продажби на земеделска техника „Тайгър Агри“ (Tiger Agri) разширява както портфолиото на марките машини, които предлага, така и представителствата си в страната. Новината от младата компания, която през юни отпразнува две години, е, че открива трети офис. Освен базите си в Пловдив и Ямбол, тя ще има представителство и в София. (къде – адрес). „Амбицията ни е да оборудваме с високопроизводителни и качествени машини стопанствата в Южна България, които развиват овощарство, лозарство и зеленчукопроизводство“, заяви управителят и собственик на „Тайгър Агри“ Димана Страхинова.

Гроздокомбайни „Gregoire“

Съвсем отскоро дружеството е подписало договор за дистрибуция с прочутия френски производител на гроздокомбайни „Gregoire“. „Това е една от най-големите фирми за производство на гроздокомбайни, с които се прибират винените сортове. В България в момента работят четири такива машини, от които два са закупени от винзаводи в Пловдивска област“, поясни Стахинова. „Ще се радвам в рамките на една година да заработят поне още три. Вярвам в това, че за всяка една изба в България и за всеки производител на винено грозде комбайните ще станат необходимост, защото ние знаем огромния проблем с работната ръка. В света 97% от гроздето се прибира с машини. Така че несъмнено това ще дойде и при нас. Както отричахме преди години за много други машини, че не могат да прибират реколтата, сега виждаме, че техниката измества изцяло, на 99%, човека. Тя е необходима, за да стане българското земеделие рентабилно и да може да излезе на европейския пазар. В противен случай, без техника, торове и препарати, без знание за земеделските практики, продукцията ще остане нерентабилна“, каза управителят на фирмата.

Принципът на работа на гроздокомбайните е различна при моделите. Някои от машините са прикачни. Те са за по-малки масиви – до 150 до 200 декара. Има също така самоходни гроздокомбайни за по-големите лозарски стопанства. Те работят с ребрени ленти, които се тресат една в друга. Минават по реда и по този начин става отръскване на плода, което максимално се приближава до прибирането на ръка на гроздето. Механизираното прибиране на реколтата по никакъв начин не уврежда лозите и не накърнява качеството на гроздето.

„SAME“ – трактор №1 в Европа

Трактор SAME

Трактор SAME

За две години „Тайгър Агри“ създаде сериозни партньорства със земеделците. Фирмата успя да наложи италианската марка трактори „SAME“, от които до момента е продала над към машини. Основният трактор, който се търси, е лозаро-овощарският моделът Frutteto. Той бе номиниран и спечели наградата „Трактор на годината за Европа“. Машината е с 90 до 100 конски сили. Предлага се оборудван с пълната гама техника, която е необходима, както за лозя, така и за овошки. Към него може да се прикачат пръскачка на италианската марка OMA, шредери на същия производител, машини с отклоняващи се секции с италианската марка Arrizza.

Поливна техника с проект

Поливната макара на IRRIMEC

Поливната макара на IRRIMEC

„Друга новост при нас е, че започнахме да предлагаме поливна техника. Тя е на непознатия за нашия пазар, но утвърден в Европа италиански производител „IRRIMEC“. (Машина за поливане на с тази марка „Тайгър Агри“ показа през септември на изложението „БАТА АГРО“ в Стара Загора – б.р.)  „IRRIMEC“ произвеждат цялата гама от поливно оборудване, като се започне от помпи с дизелови агрегати за тракторите, напоителни системи с до 700 метра дължина на маркуча и със 135 мм диаметър. Съответно предлагат и фрегати за напояване на царевицата“, изброи управителят.

„Тайгър Агри“ подсигурява клиентите си, които търсят поливна техника, с проекти, разработени от хидроинженери. Те са професионалисти и изработват проектите съобразно нуждите на съответното стопанство. Едва след това техниката се доставя. „Така не просто продаваме съоръжението, но и заставаме зад проекта, защото гаранцията за него е две години“, добави Димана Страхинова.

За зеленчукопроизводителите „Тайгър Агри“ внася италиански разсадо-посадъчни машини, фрези и въобще всичко необходимо за този сектор. Наскоро фирмата представи пред земеделски производители във Велинград мощен картофокомбайн с марката Grimme.

Leave a Comment