13 екипа на ДАНС работеха да разкрият далавера за … 60 хил. лв. Сериозно ли?

морски рибариДалаверата в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) била за 60 хил. лв., неправомерно получени от фирма, кандидатствала по рибарската програма 2007-2013 г. Това се разбра от днешните изявления на прокуратурата. 13 екипа на ДАНС и МВР са разследвали случая, от който накрая изскочи мишка. Или поне показаха публично само мишката. Сериозно ли цялата тази жива сила и медиен шум се вдигнаха за 60 хиляди лева?

 

От оскъдната информация, поднесена от обвинението, се разбира, че аферата е била извършена от инспектора в ИАРА Златин Георгиев със знанието на изпълнителния директор Янчо Янев.

Преди да стане инспектор, Златин Георгиев е имал фирма – „Капитан Зет“ЕООД, която прехвърлил на тъща си Бонка Тодорова, след като започнал работа в агенцията към Министерството на земеделието и храните. Същата тази фирма посочила при кандидатстването си по рибарската програма, че има разрешение за улов на калкан. А тя нямала. Проектът бил одобрен през 2015 г. и бенефициентът получил субсидия в размер на 59 272 лв.

Освен директора Янчо Янев и инспектора Златин Георгиев, под наказателна отговорност е подведен и Петър Генов от сдружение „Морски звуци“ в Несебър. Още от 2014 г. и досега г. сдружението работи по проект „Мобилна система за мониторинг на повърхностните води в Черно море“, финансиран по мярка 4.1 „Развитие на рибарските области“ от рибарската програма. Никъде не може да се открие информация колко средства е усвоило и усвоява сдружението за извършвания мониторинг на Черно море. Откриват се обществени поръчки за закупуване на плавателни съдове. Може само да се предположи, че „Капитан Зет“ЕООД има някакви финансови отношения с „Морски звуци“. За отбелязване е, че в Управителния съвет на сдружението с нестопанска цел е участвал преди години и директорът на ИАРА Янчо Янев.

От публичните регистри на ИАРА се вижда още, че на 1 юли 2015 г. „Капитан Зет“ е получил 59 831 лв. за „Скрапиране на риболовен кораб НС 1078“, а срокът на изпълнение е бил 31 август същата година. По това време по документи тъщата е управлявала фирмата, но от прокуратурата са категорични, че фирмените дела са се движили от Златин Георгиев.

Днес от Министерството на земеделието запазиха мълчание и по никакъв начин не реагираха на задържането на директора на агенцията по рибарство.

 

 

Leave a Comment