За 2017 г.: 460 лв. минимална заплата, с два месеца ще се увеличи стажа за пенсиониране

biudzhetМинимална работна заплата от 460 лева предвижда правителството в проектобюджета за държавата за 2017 г., публикуван на страницата на Министерството на финансите. Вноската за пенсия ще се увеличи с един процент, а изискваната възраст и стаж за пенсиониране ще нараснат с два месеца за най-масовата трета категория труд и за сектор „Сигурност“. Увеличената вноска за пенсия ще осигури в националната сметка допълнителни 215 млн. лв. Таванът на пенсията ще остане 910 лева. Бюджетът предвижда 235 млн. лв повече за пенсии, тъй като ще има индексацията от 2,4 на сто от юли догодина на всички пенсии.

Въвежда се нов вид месечно подпомагане за децата с трайни увреждания. В него са включени и необходимите финансови средства за осигуряване на грижа в домашна среда. От 1-и януари над 26 хиляди деца ще получават по една интегрирана добавка месечно. Най-висок размер – от 930 лева, тя ще е за децата с увреждания над 90 процента. За децата със степен на увреждане от 70 до 90 на сто тя ще е 450 лв, и 350 лева месечно ще получават деца с увреждане от 50 до 70 на сто. Семействата сами ще решават как да изразходват средствата.

За повишаване на заплатите в средното образование са предвидени 103 млн. лева и още 9 млн. лева за по-високите обезщетения при пенсионирането на учителите.

Над един милиард и 300 милиона лева дефицит ще има в държавния бюджет догодина. Данъчната политика няма да се променя, но акцизът върху цигарите ще расте.

Дефицитът ще бъде 1,4 на сто от брутния вътрешен продукт, а икономиката ще расте по-бавно от тази година – с 2,5 на сто. Основните приоритети на правителството ще бъдат здравеопазването, образованието, отбраната и програмата за енергийна ефективност. Цените ще тръгнат нагоре, като прогнозираната инфлация е 1,5 %. В

Leave a Comment