КЗК глоби мобилен оператор заради заблуда за бързината на 4G мрежата

джиесемКомисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с над 5 млн. лв. „Теленор България” ЕАД за въвеждане в заблуждение с публично разпространени неверни сведения за характеристиките на 4G LTE мрежата на телекома, съобщава в последния си бюлетин асоциация „Активни потребители“.

Производството е образувано през април 2016 г. по жалба на мобилния телекомуникационен оператор Макс, който посочва, че е претърпял реални вреди от недобросъвестното поведение на Telenor. Продължителността на извършеното нарушение е около 10 месеца (26 ноември 2015 г. – до настоящия момент), тъй като и до момента има заблуждаващи публикации на сайта на „Теленор България“ ЕАД за скоростите в неговата 4G LTE мрежа.

От КЗК са установили, че възможността за заблуда на настоящите и потенциални клиенти на „Теленор България“ ЕАД относно скоростта на пренос на данни чрез 4G LTE мрежата е напълно реална. Твърдението за около 40 пъти по-бърз ъплоуд (качване) в началото на кампанията е съществено преувеличено, като реално достижимата максимална скорост на ъплоудс е оказва само около 6.5 пъти по-висока от тази на 3G мрежата на Telenor.

Leave a Comment