Реколтата от ябълки – отлична, но няма сметка в този плод

Най-трудният за отглеждане овощен вид е с циментирана цена вече десет години

ябълки от Полша„Тазгодишната реколта от ябълки е отлична, но има проблем с цената. Преди десетина години ябълките се продаваха за близо един лев, а оттогава досега цената на плода почти не е мръднала“, коментира пловдивският фермер Красимир Кумчев. Той прогнозира, че площите с ябълкови градини ще намаляват, защото това е най-трудния овощен вид, а грижите за него не се отблагодаряват.

Красимир Кумчев

Красимир Кумчев

„Преди десетина години надниците за работници бяха 10 лева, сега са 2-3 пъти по-високи. Цените на торове и препарати значително се увеличиха през този период, но ябълките не помръднаха“, сравнява Кумчев. От пролетта до беритбата този овощен вид се пръска към двадесет пъти, за да бъде опазен от болести и неприятели. Отглеждането на здрава ябълкова реколта е висшият пилотаж в овощарството.

Това, което не позволява на фермерите да поискат по-висока цена, е масираният евтин внос от Полша. Това важи особено в последните години, когато Русия постави ембарго на селскостопанските продукти с произход Европейски съюз. „Наскоро видях полски ябълки на 0.69 лева“, дава пример производителят.

По данни на агростатистиката през 2013 г. ябълковите градини са били 5 547 хектара. На следващата 2014 г. те вече са върху 4 981 хектара. За 2015 г. засадените площи са 5 416 хектара, от които 363 ха са млади и неплододаващи градини.  Тази година според оперативните анализи на МЗХ плододаващите ябълки са върху 4 888 хектара.

Прави впечатление, че по критерия новозасадени ябълкови градини, тази инвестиция е изместена на шесто място. Земеделците предпочитат да засаждат най-много орехи, после лешници, череши, сливи и бадеми.

Leave a Comment