Ден на храните по проект „Наука на квадрат” в ИЗК „Марица“

ИЗК "Марица"

ИЗК „Марица“

На 9-ти ноември, 2016 вратите на Института по зеленчукови култури „Марица”, партньор на Европейския проект „Наука на квадрат”, бяха отворени за широка публика на тема “Зеленчуците като източник на здравословна диета”.

Какво представлява ERC и какви проекти финансира бе разяснено от Мартина Арабаджиева от Центъра за изследвания и анализи, София. Колегите от ИЗК запознаха аудиторията с важни аспекти на практическото градинарство, които гарантират получаването на чиста продукция от зеленчуци; използване на алтернативни средства за борба с болестите и неприятелите; защо устойчивите на вируси сортове зеленчуци гарантират здравословна продукция и какви екологосъобразни методи могат да се използват за хранене на зеленчуците.

Събитието бе финализирано с представяне на сортове зеленчуци, създадени през последните години в ИЗК „Марица”. Дискусиите и коментарите последваха във фоайето на конферентната зала по време на освежителната  пауза.

Leave a Comment